NAAR HET BELOOFDE LAND

Geplaatst op 18 februari 2007 door Erik Sweers
Emigreren! Voor sommige Nederlanders een droom, maar voor anderen een bittere noodzaak.

huisje.jpg

Emigreren! Voor sommige Nederlanders een droom, maar voor anderen een bittere noodzaak. In de negentiende eeuw emigreerden heel veel Nederlanders naar de Verenigde Staten.

Veel mensen wilden emigreren omdat het met de economie in Nederland niet goed ging. De overheersing door de Fransen had Nederland in alle opzichten uitgeput. Daar bovenop kwam de oorlog met België, hoge belastingen, slechte aardappeloogst, hoge voedselprijzen en veel armoede.

Maar ook in Amerika werd veel gedaan om Europeanen binnen te halen. Er werd een speciale wet aangenomen waardoor nieuwkomers makkelijk aan goedkope grond konden komen. Robert P. Swieringa rekende uit dat in de periode 1835 tot 1880 ongeveer 75.000 tot 100.000 Nederlanders naar de Verenigde Staten emigreerden. Een betere schatting kon Swieringa niet maken. In de Verenigde Staten werd niet goed bijgehouden wie het land binnenkwam en in Nederland werd slecht gelet op wie het land verliet.

Toch waren de Nederlanders in Amerika maar een kleine gemeenschap. In dezelfde periode verhuisden ongeveer 10 miljoen Europeanen naar hun nieuwe thuisland.

Bron: www.geheugenvannederland.nl

beeld: www.geheugenvannederland.nl

Bericht geplaatst in: artikel