TROUWHAND ALIAS DE RUYTER

Geplaatst op 13 februari 2007
Michiel de Ruyter heette eerst Michiel Trouwhand. Dat heeft Ivo van Loo, historicus en medewerker van het Zeeuws Archief ontdekt.

trouwhand.jpgMichiel de Ruyter heette eerst Michiel Trouwhand. Dat heeft Ivo van Loo, historicus en medewerker van het Zeeuws Archief ontdekt. Het is één van de vondsten die hij deed na jarenlang archiefonderzoek te hebben gedaan. De nieuwe gegevens belichten de Zeeuwse jaren van Nederlands grootste zeeheld, van 1607 tot 1655. Het Zeeuws Archief presenteert de vondsten in een publicatie en in een expositie.

Tijdens onderzoek voor zijn promotie stuitte Van Loo op de eerdere naam van Michiel de Ruyter. “Ik was kaperbrieven van Zeeuwse kapiteins aan het doornemen. Dat zijn brieven die particuliere schippers machtigden om vijandelijke schepen te veroveren. Het was al bekend dat Michiel de Ruyter als kaper had gevaren, maar vreemd genoeg ontbrak hij in de kaperbrieven. Ik vond wel de naam Trouwhand, maar dat zei mij toen nog niets. Ongeveer een jaar later vond ik in diplomatieke correspondentie De Ruyters naam in samenhang met de naam Trouwhand. De Nederlandse ambassadeur in Engeland, de Zeeuw Joachimi, schreef in een brief ‘de capiteijn is genaemt Michiel Trouhant alias Ruijter’. Toen wist ik het.”

Bron: {mosbookmarks:bm=1022}

Bericht geplaatst in: nieuwtje