MEESTERS VAN DE NEDERLANDSE LETTEREN
Manuscripten van bekende schrijvers en dichters nu online te zien
In november publiceerde Het Geheugen van Nederland al de Collectie Multatuli. In de laatste maand van het jaar zet ze de literaire trend nog even voort. Vanaf 15 december zijn op www.geheugenvannederland.nl hoogtepunten te zien uit de handschriftencollecties van de Koninklijke Bibliotheek en het Letterkundig Museum, voor de échte literaire liefhebber.
Het doorzoeken van een handschriftencollectie is het best te vergelijken met schatgraven. Het is zaak tussen alle paperassen de echt bijzondere stukken te vinden. Het Letterkundig Museum en de Koninklijke Bibliotheek maken het de internetbezoeker gemakkelijk. In twee digitale Geheugencollecties, Hoogtepunten van het Letterkundig Museum en Moderne handschriften van de Koninklijke Bibliotheek, serveren ze de topstukken uit hun handschriftencollecties hapklaar aan het webpubliek.
Van Martinus Nijhoff tot Henriette Roland Holst en van Gerrit Achterberg tot Hendrik Marsman: talloze beroemde Nederlandse schrijvers en dichters zijn in de collecties vertegenwoordigd. Wie de manuscripten van de auteurs bekijkt, krijgt een mooie indruk van het schrijversambacht: een arbeid van eindeloos schrappen, schaven en broeden op die ene juiste zin, die veelal gepaard gaat met het onstuimig consumeren van koppen koffie, om de geest scherp te houden getuige de cafeïnevlekken die regelmatig in de manuscripten opduiken.
Alle handschriften (manuscripten, brieven, gedichten en gastenboeken) uit zowel de collectie van het Letterkundig Museum als de Koninklijke Bibliotheek werden gedigitaliseerd met subsidie van conserveringsprogramma Metamorfoze. Ze kunnen op de Geheugen website van begin tot eind worden doorgebladerd. Bekijk het zwierige, veelvuldig in paarse inkt geschreven schrift van Louis Couperus De Stille Kracht, lees het vileine commentaar van E. du Perron op Hendrik Marsmans roman Vera, of blader door Heijermans klassieke toneelstuk Op Hoop van Zegen. De twee literaire collecties zijn vanaf vandaag te zien op: www.geheugenvannederland.nl.
Informatie over de instellingen en programmas
Het Geheugen van Nederland is het nationale programma voor gedigitaliseerd cultureel erfgoed. Het wordt gecoördineerd door de Koninklijke Bibliotheek. Het Geheugen stelt de vaak verborgen collecties van archieven, musea en bibliotheken beschikbaar via één centrale website. Het Letterkundig Museum beheert de archieven en collecties van zon 6000 Nederlandstalige schrijvers en uitgeverijen en organiseert tentoonstellingen. De Koninklijke Bibliotheek (KB) is de nationale bibliotheek van Nederland. Metamorfoze is het nationale programma voor het behoud van het papieren erfgoed.