JONATHAN ISRAEL ONDERZOEKT ERFENIS VAN SPINOZA

Geplaatst op 2 april 2007
De Britse historicus Jonathan Israel is in het voorjaar van 2007 als fellow verbonden aan de Koninklijke Bibliotheek. Tijdens zijn onderzoeksperiode zal hij zich richten op Nederlands Spinozisme en radicaal denken als een historisch en cultureel fenomeen van 1670 tot 1800.

israelspinoza.jpgKB en NIAS halen wederom topwetenschapper naar Nederland
De Britse historicus Jonathan Israel is in het voorjaar van 2007 als fellow verbonden aan de Koninklijke Bibliotheek. Het KB-fellowship, dat in samenwerking met het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) in Wassenaar wordt uitgevoerd, wordt hiermee wederom vervuld door een gerenommeerde wetenschapper.

Jonathan Israel (Londen, 1946) is sinds 2002 verbonden aan Princeton University (VS) als hoogleraar Vroegmoderne geschiedenis. Daarvoor bezette hij als eerste niet-Nederlander van 1985 tot 2000 de leerstoel Nederlandse geschiedenis aan het University College in Londen. Hij publiceerde regelmatig over Nederland, met als hoogtepunt het nog altijd als standaardwerk beschouwde The Dutch Republic. Its Rise, Greatness and Fall, 1477-1806 uit 1995.

Tijdens zijn onderzoeksperiode bij de Koninklijke Bibliotheek zal hij zich richten op Nederlands Spinozisme en radicaal denken als een historisch en cultureel fenomeen van 1670 tot 1800. Hij wil daarin een relatie leggen tussen de leiders van de Bataafse revolutie en de Patriottenbeweging en het eerdere Nederlandse radicale denken. Hiervoor zal hij gebruik maken van de uitgebreide collectie achttiende-eeuwse pamfletten en boeken uit de tweede helft van de achttiende eeuw waarover de KB beschikt. Jonathan Israel zal zijn onderzoek presenteren in een afsluitende publiekslezing op 21 juni 2007, getiteld ‘Failed Enlightenment? Spinoza's Legacy and the Netherlands (1670-1820)’.

Jonathan Israel is de vierde gerenommeerde (buitenlandse) onderzoeker, die zich sinds 2005 aan de KB verbonden heeft. Met het fellowship wil de KB haar bekendheid als wetenschappelijke bibliotheek bevorderen en de collecties - en de mogelijkheden voor onderzoek die deze bieden - onder de aandacht brengen. De KB werkt hierin samen met het NIAS in Wassenaar waar de fellows deel uit maken van de internationale, interdisciplinaire gemeenschap van toponderzoekers.

Bericht geplaatst in: nieuwtje