SYMPOSIUM - MIGRATIE NAAR NEDERLAND IN DE 20STE EN 21STE EEUW

Geplaatst op 28 maart 2007
Migratie is een actueel onderwerp dat op verschillende manieren het publieke debat beïnvloedt. Hoe trekt Nederland kennismigranten aan, hoe worden ongewenste groepen migranten buiten ‘Fort Europa’ gehouden, welke eisen stelt de politiek aan verschillende soorten vluchtelingen?

vogel.jpgSymposium 25 april 2007
Migratie naar Nederland in de 20ste en 21ste eeuw

Migratie is een actueel onderwerp dat op verschillende manieren het publieke debat beïnvloedt. Hoe trekt Nederland kennismigranten aan, hoe worden ongewenste groepen migranten buiten ‘Fort Europa’ gehouden, welke eisen stelt de politiek aan verschillende soorten vluchtelingen? Is integratie van de nieuwkomers inderdaad zo problematisch als voorgesteld wordt door politici? En hoe werden deze vragen in het verleden beantwoord? Op woensdag 25 april 2007 organiseert Stichting Leidschrift i.s.m. de Vereniging Oud-Geschiedenisstudenten Leiden (VOGeL) een symposium in Leiden over migratie: Migratie naar Nederland in de 20ste en 21ste eeuw.

Vier specialisten zullen tijdens het symposium een aspect van migratie in de nieuwe tijd belichten.
Prof. Dr. L. Lucassen verzorgt de inleiding Kleur en religie: barrières voor integratie? West-Europa in de naoorlogse periode. Mw Dr. M. Schrover geeft een lezing over importbruidegommen: Hoe zit het met de importbruidegommetjes? Migratiegeschiedenis vanuit een genderperspectief in de periode 1945-2000. Prof. Dr. J. van Amersfoort verzorgt een lezing over Immigratie als een koloniale erfenis. Immigranten uit de (voormalige) koloniën in Nederland. Mw Dr. C.J. van Eijl geeft een lezing over De historische wortels van het hedendaagse migratiebeleid.

De aanvang van het symposium is 15:15 en zal ongeveer duren tot 18:00. Afsluitend is er een borrel in café Camino Real. Het symposium vindt plaats in het Lipsiusgebouw (zaal 003) van de Universiteit Leiden, Cleveringaplaats 1. Wilt u dit symposium bijwonen, stuurt u dan een e-mail aan: redactie@leidschrift.nl

Bericht geplaatst in: nieuwtje