HEONIK KWON: AFTER THE MASSACRE
My Lai is de geschiedenis ingegaan als hét dorp dat door Amerikaanse GIs werd uitgemoord, het Oradour van Vietnam. Minder bekend werden de slachtingen die de Amerikaanse bondgenoten hebben aangericht. Zuid-Vietnam en de VSA deden ook beroep op Australische, Taiwanese, Koreaanse . troepen. Ook die hebben geen fraai record, maar zij liepen minder in de kijker.
De Koreaanse antropoloog Heonik Kwon, hoogleraar in Edinburgh, schreef een aangrijpend verslag van zo een Vietnamees dorp, Ha My, dat ten offer viel aan de wraak van de Zuid-Koreanen na het Tetoffensief in 1968. Hij vergelijkt met My Lai, beide in Centraal-Vietnam, niet ver van de Amerikaanse luchtmachtbasis van Da Nang gelegen. Bovenal staat hij stil bij de dodenherdenking. De communistische machthebbers wilden geen traditionele herdenking van familiale genealogie, zoals de Vietnamese religieuze ouderverering naar Chinees model het wilde, maar enkel monumenten ter ere van martelaren van de revolutie. Bovendien plaatst hij zijn verhaal in de context van de koude oorlog. Als Koreaan heeft hij hiervoor speciale feeling, zoals blijkt uit zijn jeugdherinneringen waarmee het boek opent.
Op die manier vertelt After the massacre op vele niveaus een aangrijpend verhaal van hoe kleine mensen in een klein dorpje vermorzeld worden door de grote geschiedenis.
Heonik Kwon, After the massacre: commemoration and consolation in Ha My and My Lai, California UP, 2006