KWALITEIT ARCHEOLOGIE ONDER DRUK
De commercialisering van de Nederlandse archeologie leidt tot minder wetenschappelijke kwaliteit. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in een dinsdag verschenen rapport.
Die commercialisering is sterk bevorderd door het Verdrag van Malta uit 1992. Dit verplicht bouwers zoals gemeenten of projectontwikkelaars hun locaties, vaak op hun kosten, archeologisch te laten onderzoeken, alvorens er te bouwen. Dit levert een markt op voor tal van commerciële archeologiebedrijven.
Maar de opdrachtgevers van deze bedrijven hebben belang bij zo goedkoop mogelijke research en eindrapportage. Dat kan er in de toekomst toe leiden dat met name deze eindrapportages aan kwaliteit gaan inboeten en verminderd bruikbaar worden voor wetenschappelijke analyse van de onderzoeksresultaten, aldus de KNAW. "In dat geval is de opgraving weinig meer dan het archeologie-vrij opleveren van de bodem."
Bovendien is er het gevaar dat de veldarcheologen van de bedrijven hun theorievorming niet goed bijhouden, vreest de KNAW. Bijscholing is weliswaar verplicht, maar hieraan zal "een minimalistischer invulling worden gegeven naarmate de bedrijfsresultaten meer onder druk komen te staan".
In de huidige constellatie hebben universiteiten onvoldoende mogelijkheden om studenten en docenten veldwerk te laten doen "op een manier waarop zij kunnen profiteren van de meerwaarde van een wetenschappelijke invalshoek". Bovendien is bezuinigd op de universiteiten, waardoor de onderzoekscapaciteit daar is verkleind, terwijl de dankzij 'Malta' enorm toegenomen stroom veldgegevens juist aan de universiteiten "moeten worden omgesmeed tot de beelden van het verleden die de maatschappij uiteindelijk van de archeologie mag verlangen".
Universitaire, commerciële en beleidsarcheologen moeten veel vaker ideeën en ervaring uitwisselen en daarvoor moet een nieuwe onderzoeksschool worden opgericht, beveelt het rapport aan. Deze school moet ook onderwijs en nascholing faciliteren. Ten slotte moet er een betere financiering van de universitaire archeologie komen.
Bron: {mosbookmarks:bm=1035}