'VREDE VAN NIJMEGEN AFSTOFFEN'
De stad Nijmegen heeft alle kans om zich als een Europese stad te profileren. Daarvoor moet de stad de Vrede van Nijmegen (1678 - 1679) als 'springlevende Europese geschiedenis' omarmen.
De Vrede was het begin van de eenwording van Europa. "Het is onbegrijpelijk dat dit moment geen plek heeft in het collectief geheugen van de stad. Het is een van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van Nijmegen", zegt Pieter Roelofs, oud-conservator van het Valkhofmuseum.
Hij is adviseur van een initiatiefgroep van historici, Museum het Valkhof en de historische vereniging Numaga die komende jaren rond de Vrede van Nijmegen allerlei initiatieven wil ontplooien, zoals publieksacties, exposities en nieuwe wetenschappelijke studies naar de betekenis van de Vrede.
De Nijmeegse PvdA-fractie ziet ook grote culturele en toeristische kansen in een evenementenjaar rond het Vredesakkoord. In het linkse coalitieakkoord is afgesproken dat elke twee jaar geld vrij gemaakt wordt voor grootschalige festiviteiten. Dit jaar staat de Gezonde Stad centraal. De PvdA pleit ervoor om van 2009 het feestjaar van de Vrede van Nijmegen te maken.
Ruim drie eeuwen geleden was Nijmegen twee jaar het centrum van Europa. In de Waalstad werd na veel onderhandelen een langdurige oorlog beslecht tussen Spanje, Frankrijk, Engeland, de Verenigde Nederlanden en tal van stadstaten.
In veel Europese landen heeft de ze vrede een plaats gekregen in de geschiedenisboeken. In Nederland is het akkoord bij het grote publiek echter onbekend.
"Een gemiste kans", zegt Henk van der Zand, lid van de initiatiefgroep. " De vrede was een cruciaal moment in de Europese geschiedenis. Dankzij het Nijmeegse akkoord keek iedereen weer dezelfde kant op. Nijmegen was in de periode een stad van tolerantie, van eensgezindheid. Daar kun je ook nu weer mee aan de slag."
Ook de Nijmeegse Europarlementariër Maria Martens (CDA) heeft er al vaker op gewezen dat de Vrede de stad Nijmegen een bijzondere plek geeft op het Europese podium.
"Maar dan moet je er wel mee voor de dag durven komen", stelt Van der Zand.
Bron: {mosbookmarks:bm=1036}