ZWARTBOEK IN LESPAKKET OORLOG

Geplaatst op 4 mei 2007
Scholieren in het voortgezet onderwijs kunnen les krijgen over de Tweede Wereldoorlog aan de hand van de film Zwartboek (2006).

Scholieren in het voortgezet onderwijs kunnen les krijgen over de Tweede Wereldoorlog aan de hand van de film Zwartboek (2006).

In de twee lespakketten, die vanaf vandaag beschikbaar zijn, worden onder meer archiefbeelden gekoppeld aan scènes uit de film van Paul Verhoeven.

Dit heeft de Stichting Zwartboek, die de lespakketten heeft laten maken, bekendgemaakt. Verhoeven heeft volgens de stichting van meet af ook een educatieve bedoeling gehad. „Hij vertelde ons dat hij met zijn film een bijdrage wil leveren aan het behoud van kennis over de feiten van de Tweede Wereldoorlog”, zegt woordvoerster Marcella Bijleveld.

Het ‘Zwartboek onderwijsproject’ is bedoeld om jongeren te informeren over de oorlog en een verband te leggen met actuele thema’s als racisme, haat, verraad en dilemma’s. „Natuurlijk staan zaken nu niet zo op scherp als toen, maar bijvoorbeeld de scheiding tussen bevolkingsgroepen is ook nu zichtbaar”, zegt Bijleveld.

De Stichting Zwartboek is een samenwerkingsverband van een communicatiebedrijf en Fu Works, de producent van Zwartboek. Het project van ongeveer 80.000 euro is grotendeels gefinancierd met overheidsgeld. De inhoud van het project is verzorgd door het bedrijf Histocasa dat pakketten maakt voor het geschiedenisonderwijs.

Zwartboek zit volgens sommige criticasters vol historische onnauwkeurigheden. Dat vindt Dieter Möckelmann van Histocasa flauwekul: „Als historicus ben ik blij met deze film die ik juist goed gedocumenteerd vind.” Sommige details kloppen niet, maar „je moet niet muggenziften”.

Bron: Zwartboek in lespakket

 

Bericht geplaatst in: nieuwtje