HOE ’ERIKA’ HAAR ONSCHULD VERLOOR DOOR DE NSB

Geplaatst op 28 april 2007
De NSB probeerde in de Tweede Wereldoorlog met inzet van een eigen liedcultuur het Nederlandse volk rijp te maken voor een plaats in het Duitse Derde Rijk.

De NSB probeerde in de Tweede Wereldoorlog met inzet van een eigen liedcultuur het Nederlandse volk rijp te maken voor een plaats in het Duitse Derde Rijk. Het boek ’Zo zong de NSB’ laat zien hoe dat mislukte. Blijkbaar had Nederland geen trek in foute muziek. Luister hier naar een aantal muziek- en geluidsfragmenten.

,,Op de heide bloeit een bloempje en ze heet Erika. Er zoemen wel honderdduizend bijen om haar heen, want haar hartje is zo zoet.''

Met deze volstrekt onschuldige idylle, gezongen in een opgewekt marstempo, trokken de Duitse legers tijdens de Tweede Wereldoorlog menig land binnen. Door de bevolking vol afschuw bekeken. Hoewel? Als in het tweede couplet Erika ook een meisje blijkt te zijn, dat met net zo’n zoet hartje thuis in de Heimat wacht, dan zal er ook vast een zweem van heimwee in de zangstemmen zijn herkend. ’Foute’ muziek? Ach, ’Böse Menschen haben keine Lieder’, nietwaar? ’Erika’ staat nu in een bundel Duitse liefdesliedjes. Tekst en muziek: Herms Niel, leider van de Duitse Arbeidsdienst. De man voorzag de Duitse legers ook van liedjes waarin wordt beloofd dat met ’geheven vaandel’ en de ’dicht gesloten rijen’ alle niet-Duitse landen zullen worden verpletterd, ten faveure van een nieuw groot Duits rijk. Het is de oorlog die ’Erika’ van haar zoete onschuld beroofde.

Bron: http://www.nhd.nl/nieuws/cultuur/cdrecensies/article1803909.ece?secId=545

Bericht geplaatst in: nieuwtje