WEBSITE PLAATS VAN HERINNERING
In no time heb je uitgebreide historische verhalen in audio, video, fotos en tekst binnen handbereik. Je oog valt bijvoorbeeld op Rotterdam. Mogelijkheden zijn dan plekken als Hotel New York, de Hefbrug, het Kralingen-popfestival, de Kuip of Zadkines beeld De Verwoeste Stad. Met een simpele muisklik manoeuvreer je vervolgens naar de gewenste plek, waar een uitgebreide selectie historisch materiaal voorhanden is.
In het geval van De Hef zijn dat een filmpje over brugwachter Arie de Weerd die jaren dienst deed op de beroemde brug; een interview met Joris Ivens over de film De Brug die hij in 1928 over De Hef maakte; en een reportage over de Rotterdamse schrijver C.B. Vaandrager, die grote fascinatie voor De Hef aan de dag legde. Verder is er een schat aan bijzonder archiefmateriaal (onder meer Polygoon, RVD en televisiejournaals) te vinden, links naar relevante historische dossiers (verkeer, architectuur, scheepvaart enzovoorts) en radioreportages van onder meer het programma OVT. Ook is er de mogelijkheid om eigen herinneringen, al dan niet aangevuld met fotos te uploaden.
In voorbereiding is een serie soundwalks: op I-pod of MP3-speler te downloaden wandelingen, waarmee historische momenten op de plekken zelf opnieuw te beleven zijn. Onderga het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940 in surround sound, wandelend door de Rotterdamse binnenstad op een dag die u schikt Of wandel door het Zuid-Hollandse Oude Tonge en beleef daar de verschrikkingen van de watersnoodramp in 1953 opnieuw.
De Grebbeberg, het Lieverdje, de kerncentrale Dodewaard, de Veenkolonieën, Radio Kootwijk, de Holland-Amerika Lijn, John & Yoko Lennon in het Hiltonhotel, de Wereldjamboree in Bloemendaal, de treinramp bij Harmelen Altijd al willen voelen hoe het eraan toeging honderden meters onder de grond in de Heerlense Oranje-Nassaumijn in de jaren vijftig? Hoe denken artsen en medewerkers van de in de jaren zeventig omstreden abortuskliniek Bloemenhove over toen? Eindelijk de prachtige, ruim vier uur durende documentaire over Kamp Amersfoort bekijken? Horen hoe een oud-Dodewaardactievoerder anno 2007d denkt over kernenergie? Een audiotour downloaden over het gestrande zeezendschip Veronica? Op de website "plaats van herinnering" is het allemaal mogelijk.
Zelf herinneringen plaatsen
Ook is het mogelijk herinneringen aan plekken op de digitale geschiedeniskaart met andere geïnteresseerden te delen. Gewerkt bij de Brintafabriek, ex-bewoner van kamp Almere in Huizen, de treinramp in Harmelen meegemaakt? Deel je verhalen, herinneringen en fotos met anderen door ze te uploaden in de speciale Plaats jouw Herinnering-logboeken waarover alle lieux de mémoires op de kaart beschikken.
Plaats van Herinnering is een work in progress, dat de komende jaren aangevuld en uitgebreid zal blijven worden.