DIVERSE ACTIVITEITEN IN HET LEGERMUSEUM

Geplaatst op 17 september 2007
Wetenschapsdag, week van de geschiedenis, landelijke archievendag en veel meer activiteiten de komende tijd in het Legermuseum

Wetenschapsdag: militaire technieken van de landmacht
Tijdens Wetenschapsdag op 21 oktober toont het Legermuseum de militaire technieken van de moderne landmacht, door middel van verschillende objecten en verhalen.  Kom kijken naar het nieuwe velduniform van de landmacht, luister naar spannende verhalen van de tankinstructeur of leer alles over zien en gezien worden in de dierenwereld.

Militaire technieken tijdens Wetenschapsdag
Op zondag 21 oktober 2007 staan de militaire technieken van de moderne landmacht centraal. Er wordt verteld over de militaire historie, met speciale aandacht voor de moderne landmachtonderdelen. Zo is het nieuwe velduniform van de landmacht te bekijken. Dit is ontwikkeld door het Soldier Modernisation Programme. Het SMP probeert de perfecte uitrustingsstukken voor de ‘soldaat van de toekomst’ te maken. 
Op het buitenterrein staan interessante moderne legervoertuigen. Er staan een jeep en een AMX-tank, waar volop in en op gespeeld kan worden.

Rondleidingen en verhalen
Er zijn rondleidingen voor de hele familie, over diverse militaire technieken. De rondleider neemt je mee vanaf de Romeinen naar de moderne tijd en vertelt boeiende verhalen en interessante weetjes over de tentoonstelling. Een tankinstructeur geeft uitleg bij verschillende tanks uit de collectie van het Legermuseum. Ook vertelt hij spannende verhalen over zijn ervaringen met deze indrukwekkende voertuigen. Kinderen kunnen tijdens een workshop een tank of een jeep knutselen. Als afsluiting kun je jezelf in legerkleuren schminken. Dus doe je camouflagepak aan en kom tijdens de Wetenschapsdag naar het Legermuseum!

Speciale kinderspeurtocht Beestachtig slim:
In het Legermuseum is een speciale speurtocht Beestachtig slim, voor kinderen vanaf 8 jaar. In deze speurtocht leren de kinderen alles over het zien en gezien worden in de dierenwereld. Het gaat bijvoorbeeld in op de camouflage bij dieren. Je leert dat dit veel overeenkomsten heeft met de manier waarop militairen zich zichtbaar of juist onzichtbaar maken. Een spannende tocht voor de hele familie! Deze speurtocht kost € 1,50.

Datum:             zondag 21 oktober 2007
Tijd:                 10.00-17.00 uur
Prijs:                gratis toegang

Week van de geschiedenis: militaire architectuur
Het Legermuseum heeft een collectie van ruim 450.000 objecten. Objecten die veel informatie bieden. Over de geschiedenis, maar ook over het heden. In de Week van de Geschiedenis (12 t/m 21 oktober) toont het Collectie Informatie Centrum aan de hand van de archiefstukkencollectie de militaire architectuur, door de jaren heen. Er zijn rondleidingen door Delft, langs militaire gebouwen. Op de Landelijke Archievendag (13 oktober) organiseert het CIC een workshop beschermcassettes maken.

Het thema van de week van de geschiedenis 2007 is ‘Wonen in Nederland’. Het Collectie Informatie Centrum van het Legermuseum vertelt over de militaire architectuur. Ze tonen beelden van verschillende kazernes door de eeuwen heen. Er zijn verschillende maquettes en tekeningen van militaire gebouwen te zien.

Op dinsdag 16 en donderdag 18 oktober zijn er militair-historische rondleidingen door Delft, waarbij verschillende gebouwen worden aangedaan. De rondleiding start op beide dagen om 14.00 uur, vertrek vanaf het Legermuseum. De deelname is gratis. Graag van tevoren aanmelden via a.pothaar@legermuseum.nl.

Bezoekers kunnen het CIC helpen bij het herkennen van objecten en afbeeldingen. Niet van elk object is bekend waar het voor dient. Ook is er een aantal historische foto’s waarvan niet bekend is op welke locatie of wanneer deze zijn genomen. Wellicht kunt u helpen? Tot slot zijn er verschillende hoogtepunten uit de archiefstukkencollectie te zien.

Landelijke Archievendag
Zaterdag 13 oktober heeft het Collectie Informatie Centrum aanvullend een workshop in het kader van de Landelijke Archievendag. De kwetsbare papieren voorwerpen worden onder meer bewaard in een zuurvrije beschermcassette. Tijdens een workshop kunt u zelf zo’n beschermcassette maken, die u na afloop mee kunt nemen om daar uw document of boekje verantwoord in te bewaren. Wilt u deelnemen aan deze workshop (start 13.00 uur, deelname € 5,-), meldt u dan aan via 015-2150512 of vraagbaak@legermuseum.nl.
Ook aan de kinderen is gedacht: er is een wedstrijd archiefdozen vouwen. Hoe snel kun jij dat? Het lijkt gemakkelijk, maar probeer het zelf eens. Zo makkelijk is het niet!

Datum:            12 t/m 21 oktober (13 oktober Landelijke archievendag)
Tijd:                 openingstijden museum
Prijs:                toegangskaartje museum


Openingstijden
Het Legermuseum is het gehele jaar geopend op:
Dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 17.00 uur
(In de schoolvakanties van de regio midden is het museum ook op maandag geopend).
Zaterdag, zondag en feestdagen 12.00 – 17.00 uur

Bericht geplaatst in: nieuwtje