GAT IN DE GESCHIEDENIS

Geplaatst op 31 mei 2007

Als archivarissen niet hard aan de slag gaan om materiaal dat alleen op internet staat veilig te stellen, dan kan de huidige tijd een "donkere eeuw blijken voor toekomstige historici

Internet-historicus waarschuwt voor gat in geschiedenis
Als archivarissen niet hard aan de slag gaan om materiaal dat alleen op internet staat veilig te stellen, dan kan de huidige tijd een "donkere eeuw blijken voor toekomstige historici." Dat zegt Marc Weber, mede-oprichter van het World Wide Web History Center.

De non-profit organisatie stelt zich ten doel om de geschiedenis van het internet publiekelijk te maken en te bewaren voor de toekomst, door een digitale bibliotheek van historisch materiaal aan te leggen en bijeenkomsten te organiseren. Aan het centrum zijn onder meer historici en archiefspecialisten verbonden.

Eén van de moeilijkheden bij het archiveren van het internet is de veranderlijkheid ervan. Statische websites zijn makkelijk op te slaan, maar waardevol materiaal van voortdurend veranderende websites als Facebook en MySpace is volgens het WWW History Center een stuk lastiger.

Er bestaat wel al een initiatief om websites te archiveren: The Internet Archive. Hier worden sinds 1996 websites opgeslagen, zoals de EduSite in Juni 2000.

Bron: EduSite
http://www.edusite.nl/edusite/nieuws/17487

Bericht geplaatst in: nieuwtje