DE ZOUTMARS VAN GANDHI

Geplaatst op 27 juli 2009 door Merel Haasnoot
De zoutmars van Gandhi
Het is 12 maart 1930. De Engelse machthebbers in India hebben een nieuwe wet gemaakt. Er moet belasting worden betaald over zout uit de Indiase grond.

Indiërs moeten nu voor hun eigen grondstoffen betalen. Gandhi spoort iedereen aan tot het 'illegaal' verkrijgen van zout. Hij wil een zogenaamde Zoutmars lopen naar Dandi, aan de kust, om daar illegaal zout te maken.

We beginnen in Sabarmati Ashram met 78 man. Gandhi vraagt uiterste concentratie en discipline van ons. We lopen 23 dagen en rusten en slapen in de open lucht. We vragen in dorpen om een eenvoudige maaltijd en water. Elke dag sluiten zich meer mensen aan bij de Zoutmars. Steeds wanneer Gandhi een toespraak houdt worden we vervuld met hoop en de wil om ons te verzetten tegen de onderdrukking door de Engelsen. Het is een zware tocht maar als Gandhi spreekt weten we weer waarom we dit doen.

Op 5 april komen we aan in Dandi. Gandhi pakt een hand zoute modder en zegt: 'with this I am shaking the foundations of the British empire'. Hij kookt de zoute modder in zeewater en maakt zo illegaal zout. Hierna volgt de menigte en maken we allemaal illegaal zout. Gandhi zet iets in gang dat niet meer kan worden gestopt.

Dat zoiets simpels als zout een revolutie veroorzaakt…


Illustratie: Merel Haasnoot

 ¡Viva la Revolución! is het afstudeerproject van illustrator Merel Haasnoot.  Dit project is ontstaan vanuit haar liefde voor geschiedenis en haar fascinatie voor opstanden en revoluties. In een serie illustraties verbeeldt Merel revoluties, opstanden en protesten die haar aanspreken. Soms door de slimheid van de actievoerders, soms door hun moed of humor. Steeds neemt Merel het standpunt in van de ‘gewone man’ die het opneemt tegen een ogenschijnlijk onverslaanbare vijand, de heersers van het land.

Een revolutie heeft een eigen verhaal, maar er is een rode draad.  Op elke afbeelding is een meisje in een rode trui te zien.  Bij de afbeelding hoort een interview met dit meisje. Via deze ik-figuur (die op de illustrator is gebaseerd) kun je de revoluties en opstanden beleven alsof je er middenin staat. De komende maanden zal er op geschiedenis.nl steeds een nieuwe aflevering van ¡Viva la Revolución! verschijnen
.

Bericht geplaatst in: artikel