NIEUW OP HET WEB: HISTORISCHE SCHOOLPLATEN

Geplaatst op 5 oktober 2010 door Lucia Hogervorst
Nieuw op het web: historische schoolplaten
Schoolplaten brachten ooit de geschiedenis tot leven in de klas en zijn sinds kort voor iedereen digitaal beschikbaar.
Wie kent ze niet, de oude schoolplaten met historische afbeeldingen van Isings en Jetses? Of van Jurres en De Bruin? Met titels als ‘Aan het hof van Karel de Grote’ of ‘Floris V door de edelen omgebracht’ boden ze menig leerkracht uren stof tot vertellen over belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis. Met een nieuwe website is het mogelijk om vanachter je pc zelf te snuffelen naar allerlei moois en interessants tussen deze oude schoolplaten. Zelfs een kijkje over de grens behoort tot de mogelijkheden.   

Het schoolplatenproject, dat door de Europese Unie is gefinancierd, wil aan de hand van schoolplaten het publiek bewust maken van de overeenkomsten en verschillen in het onderwijs, zoals dat in de laatste eeuw gegeven werd in verschillende Europese lidstaten. Door middel van onder andere een congres, een website met databank, een reizende tentoonstelling en een educatief programma wordt een zoektocht mogelijk gemaakt naar verschillen en overeenkomsten in het onderwijs in Denemarken, Duitsland en Nederland.

Onder de titel titel Wall charts, history and European identity laat de website schoolplaten uit verschillende Europese landen zien die bedoeld zijn voor het vak geschiedenis. De schoolplaten zijn afkomstig uit de collecties van Denmark’s Paedagogiske Bibliothek (National Library of Education, Denemarken), Forschungsstelle: Schulwandbild, department of the University of Würzburg (Duitsland ) en het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam. Voor deze samenwerking is gekozen omdat de drie collecties onderling zeer divers zijn maar soms ook verbazingwekkende overeenkomsten vertonen. Bij alle schoolplaten wordt informatie gegeven over het afgebeelde verhaal en de locatie waarop het afgebeelde verhaal plaatsvond. Ook worden onder andere het jaar van uitgave, de uitgeverij en illustrator bij de schoolplaat vermeld.

PixelDeluxe heeft een geweldige klus geklaard met de bouw van deze website. De site biedt volop mogelijkheden: zoeken op een tijdlijn, per locatie met behulp van Google maps, per thema, of met een zoekopdracht. Zo is het een mooi instrument geworden voor onderwijs en onderzoek, maar ook voor de snuffelaars onder ons die gewoon van al dat moois willen genieten. En al dat gesnuffel is vast aanleiding tot verrassende vergelijkingen tussen al die Europese schoolplaten!

Naar de website met Europese schoolplaten       Bericht geplaatst in: pas verschenen, nieuwtje