SOPHIA KOOKT

Geplaatst op 26 juni 2013 door Lucia Hogervorst
Sophia Kookt
Feest en zieke kinderen, is dat geen lastige combinatie voor een jubileumboek?
De keuken van het Sophia Kinderziekenhuis aan de Westersingel in Rotterdam, afbeelding uit het boek.

Het Sophia Kinderziekenhuis maakt er met Sophia Kookt wel degelijk een feestje van en neemt in een moeite door het gebruikelijke concept van een jubileumboek op de schop. 

Jubileumboeken? Ja, ik heb er wel een paar in de kast staan. In m’n berging, op de plank met nooit gelezen boeken. Eentje zit er zelfs nog in het plastic folie. Nooit uitgepakt. Waarom niet? Jubileumboeken hebben vaak de onhebbelijkheid een minutieus en 350 bladzijden lang overzicht van de geschiedenis van een bedrijf of organisatie te bieden dat vooral bedoeld lijkt te zijn voor ‘the inner circle’, de huidige en oud-werknemers, bestuursleden, raden van commissarissen en andere min of meer direct betrokkenen. Nergens wordt een poging ondernomen om een breder publiek te boeien. Sophia Kookt, uitgegeven ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van het Sophia Kinderziekenhuis, vormt hierop een buitengewoon frisse uitzondering: het biedt weinig historie, maar des te meer kijk- en kookplezier. Het spat er gewoon vanaf. Kijk, zo kan het dus ook.


Waarom een kookboek?

Het Sophia Kinderziekenhuis is er om kinderen beter te maken. Dat lukt zeker niet altijd, maar de inzet is er. Een van de voorwaarden daarvoor is goede, gezonde voeding. Dat inzicht bestaat al lang. In de klassieke oudheid poneert Hippocrates al de stelling ‘Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding’. Ook Florence Nightingale, in de negentiende eeuw grondlegster van de verpleegkunde, bevestigt deze stelling in haar boekje ‘Notes on nursing’: ‘de verstandige verpleegster is geen draagster van gerechten naar de keuken en weer terug maar neemt maatregelen als de zieke niet of nauwelijks eet’.

Tot 1900 is vooral bekend dat voeding energie levert, maar pas daarna wordt duidelijk dat deze ook essentiële vitamines en mineralen bevat. Vanuit die kennis maken de diëtist en de voedingsassistent hun entree in het Sophia Kinderziekenhuis in de tweede helft van de twintigste eeuw. In de jaren ’70 start het wetenschappelijk onderzoek naar de relatie van voeding met betrekking tot zieke kinderen. Aanvankelijk is het vooral gericht op het effect van speciale voeding op de groei van te vroeg geboren baby’s, maar breidt zich daarna verder uit naar het effect van diverse soorten voeding en effecten van diëten bij kinderen met verschillende ziektes. Daarnaast wordt er de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van bepaalde voedingspatronen op de ontwikkeling van gezonde kinderen en zwangere vrouwen. Kortom: voeding is belangrijk, ook en vooral bij zieke kinderen. En koken hoort nu eenmaal bij het bereiden van voedsel, en zo is het idee ontstaan om een kookboek uit te geven en daarmee het 150-jarig bestaan van het Sophia Kinderziekenhuis te vieren.

Ziek kind is ook gewoon kind

Zieke kinderen associeer je niet zo gauw met feest. Toch is dat bij dit jubileumboek uitstekend gelukt. Dat past ook in de benadering van het Sophia Kinderziekenhuis, de optimistische benadering die uitgaat van alles wat wél mogelijk is. Ook medewerkers en vrijwilligers zetten zich hiervoor in. De ambitie is de zorg voor kinderen continu te verbeteren. Dat is niet alleen fijn voor de kinderen, maar ook voor hun ouders. Een ziek kind is al vervelend genoeg, maar laat het dan vooral zo veel mogelijk gewoon kind kunnen zijn. Gewoon kind kunnen zijn, dat is een rode draad in dit jubileumboek. Chef-kok Sieberen Meerema, eigenaar van hotel-restaurant en kookschool Quartier du Port, gaat samen met de jonge patiënten van het Sophia Kinderziekenhuis aan de slag in de keuken. Gewoon lekker koken, niet te makkelijk, niet te moeilijk. De fotoreportage in het boek laat zien hoeveel plezier de kinderen hierbij beleven. Onder leiding van presentator Joris Lutz bakken 220 kinderen van Generation R  - een onderzoek naar groei en ontwikkeling van 10.000 Rotterdamse kinderen – de langste appeltaart ter wereld. Sophia Kookt biedt nog veel meer: we ontmoeten patiënten en hun ouders, de bewoners van het Ronald McDonaldhuis, maar ook de medewerkers van het ziekenhuis en dat alles gelardeerd met heerlijke recepten. Ook komen we te weten wat verpleegkundigen en artsen ’s nachts tijdens hun dienst bestellen, en dat is lang niet allemaal even gezond. De uitspraak van Joanne Olieman, diëtiste in het ziekenhuis, sluit hier mooi bij aan: “We roepen: Word je er gelukkig van? Ja? Dan is het gezond voor je!” Dat gaat ook op voor mijn favoriete recept uit het boek, de Lasagne al forno: met veel wijn en room vast niet gezond, maar ik word er wel gelukkig van, want deze lasagne is superlekker!

Feestelijke aanrader

Sophia Kookt is om meerdere redenen een echte aanrader: het boek biedt niet alleen een inkijkje in het reilen en zeilen van het Sophia Kinderziekenhuis maar is bovendien een kookboek vol lekkere recepten en tips en trucs om een kind - ziek of niet - tot eten te verleiden. De uitgave zelf is een en al feest door de kleurige vormgeving van Karelse & den Besten, de mooie foto’s van Maarten Laupman en Oscar Seykens en de vrolijke illustraties van Hanneke Siemensma. De opbrengst van het boek is bestemd voor de Stichting Vrienden van het Sophia en wordt ingezet voor wetenschappelijk onderzoek, een extra reden om het boek aan te schaffen, want wie wil er nou niet dat zieke kinderen beter kunnen worden?


Sophia Kookt is in opdracht van het Sophia Kinderziekenhuis uitgegeven door Trichis Publishing. Verschillende auteurs hebben er onder leiding van een redactiecommissie aan meegewerkt: Gees van Asperen, Michiel Houdijk, Irene de Vette en Joke Waltmans.

Het boek telt 256 pagina’s en kost € 19,95. Het ISBN-nummer is 978-94-90608-58-3.

Spohia Kookt bij Trichis Publishing

Bericht geplaatst in: boekrecensie