JP COEN: EEN GEVALLEN HELD

Geplaatst op 16 augustus 2011 door Lucia Hogervorst
JP Coen: Een gevallen held
Het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen is van zijn sokkel gestoten.
Foto: www.hoorn.nl

Vanmorgen was een aannemer bezig met het terugplaatsen van de lichtmasten, die tijdelijk waren verwijderd voor de plaatselijke kermis. Door een onvoorzichtige manoeuvre reed de man met zijn kraan tegen het beeld van J.P. Coen aan, dat vervolgens van zijn voetstuk viel. Niemand raakte gewond bij het incident. 

Beschadigd

Het standbeeld is beschadigd, maar het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is. Het beeld zal worden hersteld met vloeibaar brons en dan weer teruggeplaatst. De gemeente wil dan ook meteen de tekst op het beeld aanpassen. Onlangs ontstond in de gemeente Hoorn discussie over het beeld en de tekst, en vorige maand steunde de gemeenteraad een burgerinitiatief om de tekst op de sokkel te wijzigen. De gemeente verzekert dat het hier om een ongeluk gaat.

Omstreden

In geschiedenisboeken wordt Jan Pieterszoon Coen afgeschilderd als een degelijk, streng bestuurder. In die zin wordt zijn periode als gouverneur-generaal geprezen, maar aan zijn naam kleeft ook een wrange historie: de gebiedsuitbreiding in Indië in de zeventiende eeuw kostte duizenden mensen het leven. Zo droeg Coen op de opstandige stad Jacarta af te branden, waarna hij er Batavia stichtte. Ook leidde hij een expeditie op de Banda-eilanden waarbij hij bijna de volledige inheemse bevolking liet uitmoorden. Critici vinden dat deze wandaden van Coen ook op de sokkel van het beeld vermeld dienen te worden. Wellicht gaat dat nu snel gebeuren.

Get the Flash Player to see this player.

Lees ook het artikel Omstreden beeld J.P. Coen mag blijven.

Bron filmmateriaal: RTV Noord-Holland.

Bericht geplaatst in: nieuwtje