HISTORISCH MUSEUM DEVENTER BEDREIGD MET SLUITING

Geplaatst op 4 april 2013 door Henk Slechte
Historisch Museum Deventer bedreigd met sluiting
De wegen van de lokale politiek zijn soms angstaanjagend. De wethouder van Cultuur(!) van Deventer wil het Historisch Museum sluiten en de 16de eeuwse  Waag op de Brink waarin het is gevestigd een andere bestemming geven. 
Dat moet volgens de wethouder van Cultuur(!) in één klap het grootste deel van de voorgenomen bezuiniging op de lokale cultuur opleveren.

Een lumineus en vooral een chique idee. In 2013 bestaat het museum namelijk honderd jaar. Dat wordt in mei(!) luisterrijk gevierd met de uitgave van een boek over de geschiedenis van het museum met veel aandacht voor zijn prominente rol in het culturele en didactische leven van Deventer. De wethouder heeft gelijk. Als dat op papier staat en uitgebreid geïllustreerd en gedocumenteerd is, kun je het museum net zo goed sluiten en de Waag een andere en beter renderende bestemming geven. De gemeente kan het monument, in navolging van het Rijk, te koop zetten, desnoods op Marktplaats.nl. Dat wiel hoeft de wethouder niet opnieuw uit te vinden

Dezelfde gemeente Deventer bouwt voor €70.000.000 een nieuw stadskantoor dat het huidige moet vervangen dat 26(!) jaar geleden is geopend en is ontworpen door de gemeentelijke architect, die toen bij het bestuur in hoog aanzien stond. Zo vergaat de glorie van de wereld…

De Deventenaren hebben jarenlang geprotesteerd tegen het plan voor dat nieuwe stadskantoor, maar het college van B&W negeerde dat met als keihard argument dat men niet moest zeuren over €70.000.000, want dat alleen de rente die daarover betaald moet worden werkelijk op het budget van de gemeente drukt. Dat die zeventig miljoen voor altijd als een donkere wolk boven de stad blijft hangen deert een wethouder niet, want die is een voorbijganger, die op weg naar een betere positie zijn eigen monument wil achterlaten. Want dat is wat wethouders doen sinds de invoering van het duale stelsel in 2002. Partijen kunnen wethouders laten invliegen van overal en nergens, en die wethouders kijken vanaf dat moment waar ze beter kunnen.  

De wethouder heeft een argument, dat iedereen onmiddellijk zal begrijpen: ‘Het Historisch Museum levert op dit moment een te beperkte bijdrage aan erfgoedambities’, aldus Robin Hartogh Heys (D’66) in de Stentor van 22 maart 2013. En hij vervolgt: ‘Het museum is geen zelfstandige publiekstrekker en de kosten van instandhouding wegen niet op tegen het relatief geringe aantal bezoekers’. Zo’n wethouder voor Cultuur zou je iedere gemeente gunnen. Dan zijn de bezuinigingen snel geregeld en kunnen overal nieuwe stadskantoren verrijzen.

Zoals bij veel lokale politici ontbreekt ook bij deze bestuurder ieder historisch besef, en telt kennelijk geen andere redenering dan die van het getal. En daarom hier geen bezoekersaantallen of bijdragen aan erfgoedambities, maar een paar woorden over het grote belang van dit en van alle vergelijkbare musea. Iedere inwoner van een stad kan zich beter met zijn of haar stad identificeren en dus ook meer voor die stad betekenen als hij of zij hij de geschiedenis ervan kent.

Alleen door het verleden te kennen kan men het heden begrijpen en zinnig nadenken over de toekomst. Natuurlijk kunnen stedelingen die kennis verwerven door boeken te lezen, maar directer en wellicht aangenamer lukt dat in een goed ingericht museum dat de identiteit van de stad uitdraagt en daardoor onmisbaar is voor de stad.  Dat geldt zeker voor Deventer met zijn rijke geschiedenis en ook voor dit schitterend en met liefde en kennis ingerichte museum met zijn rijke historische collectie, die in meer dan 100 jaar door de burgers bij elkaar is gebracht.

Voor die burgers uit het verleden van Deventer toont de wethouder geen respect. En de burgers van nu hebben met zoveel afschuw van zijn plan kennis genomen, dat een tweetal de directeur al heeft laten weten dat het een legaat dat groter is dan de beoogde bezuiniging hoe dan ook terugtrekt. 

Bent u het niet eens met de voorgenomen sluiting van het Historisch Museum Deventer? Laat het weten op www.historischmuseumdeventermoetblijven.nl/

(Dit artikel verscheen eerder op 23 maart 2013 in NRC Handelsblad).
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje