GRAFTOMBE ONBEKENDE EGYPTISCHE KONINGIN GEVONDEN

Geplaatst op 13 januari 2015 door NRC
Archeologen hebben het graf van een onbekende Egyptische koningin gevonden
 Een Tsjechisch team trof de tombe van koningin Khentakawess III in Abusir, een necropolis (dodenstad) ten zuiden van Cairo. "Dit is een unieke vondst", zegt Lara Weiss, conservator Egypte bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. "Het komt maar zelden voor dat een koninklijk graf ontdekt wordt."
 
Dankzij een inscriptie in de muur konden archeologen de naam van de koningin achterhalen: Khentakawess. Omdat twee eerdere Egyptische koninginnen dezelfde naam dragen, gaat deze koningin de geschiedenis in als Khentakawess III. In haar tombe vonden de archeologen potten van kalksteen, waarschijnlijk gebruikt om offers in te bewaren, en vier koperen gebruiksvoorwerpen. Khentakawess III was de vrouw van Neferefre, een farao uit de Vijfde Dynastie (circa 2500 tot 2350 voor Christus). De beroemde piramides van Gizeh zijn gebouwd voor farao’s van de Vierde Dynastie.
 
De tombe van Khentakawess III maakt deel uit van het grafcomplex van Neferefre. De piramide voor die farao is nooit voltooid. Egyptologen wijten dat aan het feit dat farao Neferefre maar een paar jaar aan de macht is geweest. Zijn mummie is die van een een jongeman, ergens tussen de 20 en 23 jaar oud. Neferefre werd uiteindelijk opgevolgd door zijn jongere broer, farao Nyuserre. Khentakawess III stierf tijdens zijn heerschappij.
 
Bron: NRC
Bericht geplaatst in: artikel, nieuwtje