Oudheid


De missie van Jona Lendering

In 'Het Romeinse badhuis in Heerlen' doet conservator Karen Jeneson op aantrekkelijke wijze verslag van de bouw, het gebruik en de archeologie van het oudste stenen gebouw van Nederland.

Hannibals tocht over de Alpen nader bekeken volgens de Jona Lendering-methode.

Nederland heeft er een icoon van wereldformaat bij.

Onderzoekers in Israël hebben botten gevonden van een onbekende mensensoort, blijkt uit een verhaal in Science.

Kathryn Tempest gaat op zoek naar de Ware Brutus, de moordenaar van Julius Caesar.

De NOS meldt dat een tweeduizend jaar oude zegelring mogelijk heeft behoord aan Pontius Pilatus. Een tragische held. Dat handen wassen hielp niet. 

Een meeslepende historische roman. Goed geschreven, spannend en uitstekend gedocumenteerd. 

Auteur John Prevas trad in de voetsporen van de legendarische Carthaagse generaal Hannibal en trok over de Alpen. Nu zonder leger en olifanten. Zijn verslag is bijna een roman geworden. 

Een team archeologen heeft bij het Duitse plaatsje Zülpich een Romeinse sarcofaag uit de derde eeuw opgegraven.

"Een vrouw zonder make-up is als een gerecht zonder zout" (Titus Maccius Plautus, blijspeldichter 254-184 vC).

Een rijk beeld van de schijnbaar vertrouwde en toch vreemde wereld aan de grenzen van het Romeinse rijk. Een juweel van een boek.

Na uitgebreid onderzoek stellen archeologen dat de Brabantse gemeente Cuijk een Romeins badhuis heeft gehad.

In Egypte is het bovenste deel gevonden van een bijzondere obelisk. De punt is 2,5 meter lang en de hele obelisk had waarschijnlijk een lengte van vijf meter.

Coriovallum is misschien wel ouder dan Ulpia Noviomagus Batavorum (Nijmegen) of Trajectum ad Mosam (Maastricht).

In de Piramide van koning Cheops, ook wel Choefoe genoemd, is onlangs een opmerkelijke vondst gedaan.

De klassieke verleiding van Alma-Tadema. Haast u naar Leeuwarden!

De bijbel als neerslag van de geschiedenis van de mensheid.  

In Luxor hebben archeologen gemummificeerde resten gevonden van de kamerdienaar van farao Thoetmosis III.

Wat is in Nederland er nog te zien van de oude Romeinse grens? Veel!

De Franse baron Pierre de Coubertin staat bekend als de grondlegger van de eerste moderne Olympische Spelen in 1896. Maar was dit wel de eerste editie sinds de christelijke Romeinse keizer Theodosius vijftienhonderd jaar eerder de ‘heidense’ Griekse Spelen verbood?

Op zoek naar de Romeinse wegen in Nederland.

De restanten liggen van een Romeinse legerplaats liggen onder een Arnhemse woonwijk.

 “Wat heb je aan geschiedenis?”, is een veel voorkomende vraag in het onderwijs.

Archeologen hebben het graf van een onbekende Egyptische koningin gevonden

Anton van Hooff vertelt met passie en plezier over de Griekse en Romeinse geschiedenis.

Manipulatie van geruchten, psychologische oorlogvoering en 'framing'. 

Wat kan de klassieke oudheid ons nu nog vertellen?

Hoe was dat, inburgeren in het oude Rome? In het boek  van de Maand van de Geschiedenis Lessen uit Rome legt Fik Meijer een link met de huidige tijd.

Tot en met 11 september 2011 is de tentoonstelling Sisi & Wilhelm II –  Keizers op Corfu te zien in het RMO.

Alles wat je altijd wilde weten over Oude Geschiedenis.

Napoleon leed een nederlaag tegen de Britten in Egypte, maar de wetenschappers in zijn kielzog beleefden er hun 'finest hour', zo blijkt uit een boeiende tentoonstelling in het Teylers museum. 

Ervaar de Griekse cultuur en geschiedenis tijdens een historische zeilweek.

Op 31 oktober 2010 hoop ik aan de start te staan van de marathon van Athene. Heeft deze wedstrijd iets te maken met de slag bij Marathon, 2500 jaar geleden?

AMSTERDAM, 23 oktober 2009  – De oudste verzonken stad ter wereld ligt voor de zuidkust van het huidige Griekenland.  

Archeologen hebben in Rome waarschijnlijk de resten aangetroffen van de roterende dinerzaal uit het paleis van keizer Nero.

Huub Pragt, egyptoloog

15 januari 2009

"Alles wat ik aanbied heeft te maken met het doorgeven van mijn kennis en is voor me zelf ook weer ontwikkeling. En als ik het niet meer leuk vind zet ik er een punt achter."

Griekenland heeft van Italië een deel van de zogenoemde Elgin Marbles teruggekregen, de marmeren ornamenten van het Parthenon in Athene.

Fik Meijers nieuwe pennenvrucht over de Oudheid en andere tijden.

Wat zijn de feiten en wat is fictie? Onderzoek het in het Rijksmuseum voor Oudheden.

Romeinse grensweg ontdekt in Kromme Rijngebied. De weg werd ontdekt bij verkennend archeologisch onderzoek naast de spoorlijn tussen Utrecht en Geldermalsen.

Ongetwijfeld was farao Hatsjepsoet één van de machtigste koningen die ooit hebben geregeerd over het land van de Nijl. Onder zijn bewind kende Egypte een langdurige periode van voorspoed.

De vakgroep Oude Geschiedenis (UvA) organiseert op dinsdag 28 november een lezing getiteld: Sport en stad in het Romeinse oosten.

De maand december staat in het teken van de Romeinen. Wil je weten hoe een legionair (een Romeinse soldaat) er uit ziet? Of wat voor wapens een auxiliair gebruikt?

De vakgroep Oude Geschiedenis (UvA) organiseert in het kader van de lezingencyclus Sport en volksvermaak in de Oudheid op dinsdag 21 november een lezing getiteld:   Volksvermaak en Romeinse identiteit

Bij archeologische opgravingen in Cuijk hebben onderzoekers een aardenwerken pot gevonden uit de Romeinse tijd met daarin ten minste 200 munten.

Machtsstrijd tekende het oude Rome. Geweld en persoonlijke belangen bepaalden de politieke ontwikkelingen. En daarbij werd geen enkel middel geschuwd, van grote militaire overwinningen tot het elimineren van machtige medeburgers.

Griekenland en Turkije zijn van plan gezamenlijke militaire eenheden op te zetten. Dit hebben de strijdkrachten van beide landen bekendgemaakt.

Een onderzoek naar wat het betekende kind te zijn in de Romeinse rijd en hoe gecultiveerde mannen dachten en schreven over de kindertijd. Verhalen van kinderen zelf ontbreken helaas.

In Woerden is bij opgravingen een bijzonder bronzen handvat van een Romeins mes ontdekt, in de vorm van een asperge. Het is het eerste Romeinse aspergemes dat in Nederland bekend is.

In Ermelo is mogelijk een archeologische vondst van betekenis is gedaan. Onderzoek geeft aanwijzingen dat er restanten van een nederzetting uit de oudheid zijn te vinden.

Ton Derks had een bronzen plaat met twee halve, Latijnse regels. Het was de basis om uiteindelijk tot de voorzichtige conclusie te komen dat bij het huidige Naaldwijk in het jaar 47 na Christus een haven moet hebben bestaan voor de Romeinse vloot.

In de reeks “De Oudheid” verschijnen onderwerpen van politieke, godsdienstige, economische en mythologische aard uit de wereld van Grieken, Romeinen en Nabije Oosten.