SABINA, VROUW VAN HADRIANUS. EEN BIJZONDERE LIEFDESGESCHIEDENIS

Geplaatst op 28 augustus 2018 door Jos van Raan
Sabina, vrouw van Hadrianus. Een bijzondere liefdesgeschiedenis
Standbeeld van Vibia Sabina (Villa Adriana, Tivoli). Foto: CC license

Een meeslepende historische roman. Goed geschreven, spannend en uitstekend gedocumenteerd. 

Van keizer Hadrianus (76-138) is veel bekend. Hij was reislustig en in Rome kan je na tweeduizend jaar nog  steeds zijn Pantheon en de tempel van Venus  bewonderen. In Engeland staan nog steeds delen van de door hem bedachte muur die zijn rijk in het noordwesten moest beschermen tegen invallen van de Picten en de Scoten. En ook van zijn persoonlijk leven weten we veel.

Over het leven van zijn vrouw Sabina, is nauwelijks iets bekend, hooguit dat haar huwelijk niet zo goed was. Dat was voor de docent klassieke talen, Nynke Smits, de kans om haar schrijversdroom in vervulling te laten gaan in haar favoriete geschiedenisperiode. Het werd een roman, zodat ze naast de historische figuren en gebeurtenissen, de karakters en de intrige zelf kon fantaseren. En een verklaring bedenken voor sommige historische gebeurtenissen.

Je ziet het leven van de rusteloze keizer, je maakt zijn reizen mee - ook in Voorburg (Forum Hadriani)- en beleeft het gekonkel in Rome vanuit  haar perspectief. Daartussendoor heeft Smits een moordaanslag bedacht die het verhaal spannend maakt. Het verhaal speelt zich af in 136, maar met terugblikken maakt de lezer de jaren darvoor mee, vanaf het moment dat de 12-jarige Sabina Hadrianus ontmoet totdat de zieke keizer aan het eind van zijn leven nauwelijks meer kan lopen.

Intigrerend is natuurlijk de ondertitel, een bijzondere liefdesgeschiedenis. Op wie slaat dit? In het boek komen meerdere relaties voor.  Van de homo-erotische verhouding tussen Hadrianus en de Griekse jongeling Antinous tot de moederpleegzoonband tussen Fuscus en Sabina. Of toch het slechte huwelijk tussen Sabina en Hadrianus. De lezer mag het ontdekken.

 Het resultaat is een spannend en goed geschreven boek. Uitstekend gedocumenteerd voor een roman, met een lijst van personages, de stamboom van de keizer en zijn vrouw, een lijst met historische feiten en een verklarende lijst van begrippen en historische namen. Kortom een meeslepende historische roman met een goede verhaallijn. We kijken uit naar het volgende boek van Nymke Smits.    

 

 Nynke Smits
Sabina, vrouw van Hadrianus. Een bijzondere liefdesgeschiedenis
Primavera Pers, 2017 (tweede druk 2018)
Paperback
Blz 288
19,50 (op site uitgever) / 15,00 (webwinkel)
ISBN 9789059972506

Bericht geplaatst in: boekrecensie