HISTORISCHE VERHALEN VERZAMELBUNDEL V

Geplaatst op 15 mei 2021 door Jos van Raan
Historische Verhalen Verzamelbundel V
De serie Historische Verhalen

Historische feiten verpakt in warme, menselijke verhalen.

Inmiddels is bundel 5 verschenen van deze uitgever wiens publicaties gebaseerd zijn op historische feiten, maar waar de (amateur)auteurs er een menselijk verhaal aan hebben toegevoegd. Op deze wijze wordt kleur aan de geschiedenis gegeven. Elk verhaal sluit af met een historische achtergrond, waarbij de auteur toelicht wat fictie is en wat historie. En ook ditmaal zijn de gekozen onderwerpen uitermate origineel. Een dikke pluim voor de auteurs!

De uitgever vat het boek in zijn voorwoord als volgt samen:
"(...)vertellingen uit lang vervlogen tijden, maar die toch herkenbaar zijn door de menselijke noot die in elk verhaal terug te vinden is. Liefde, verdriet, teleurstelling, hoogmoed, triomf – het zijn fenomenen van alle tijden."

De bundel bevat 12 verhalen en begint met Elchanan van Paul Christiaan Smis, tien eeuwen voor Christus. Twee herdersjongen David en zijn vriend Elchanan raken verzeild tussen de legers van de Filistijnen en de Israëliërs. David, ditmaal geen held, maar een vrolijke kluns en behoorlijk eigenwijs. De reuzen Goliath en zijn broer worden gedood door een steen, maar anders dan je zou verwachten. Op deze wijze worden de verschillende bijbelverhalen over dit onderwerp luchtig verklaard.

Zo wordt de lezer steeds meegenomen op een reis door de wereldgeschiedenis. Van Groenland, waar de laatste Vikingen het moeilijk hebben tot Constantinopel, waar de doden als gevolg van de pestepidemie opgeruimd moeten worden. Ook Van Gogh en de echtgenote van Napoleon, Josephine, komen langs.

Alle verhalen hebben mij geboeid maar het voorlaatste verhaal het meest. Ahyafs laatste dans van Hay van den Munckhof. De vertelling speelt zich af in het jaar 1064 in het plaatsje Barbastro in Noord-Spanje tijdens de Reconquista. Paus Alexander II had opgeroepen tot een kruistocht tegen de ongelovigen in Spanje en christelijke koningen hebben hieraan gehoor gegeven. Een goed gekozen moment want het kalifaat begon uiteen te vallen. Het leger van Willem van Aquitanië staat al lange tijd voor de poorten van de stad, waarvan de inwoners uitgeput raken. Alyafs maakt deel uit van de harem van al-Baktir, een machtige bestuurder van de stad. We maken hun laatste uren in vrijheid mee. In tegenstelling tot wat de lezer zou verwachten, heerst er in de harem een liefdevolle en zelfs tedere sfeer. …"Voor hem ben ik ook een vrouw wier liefde hij niet eenvoudig op kan eisen, maar moet verdienen…"

Voordat de volgende dag de poorten geopend worden en alle volwassen mannen van de stad gebruik willen maken van een beloofde vrije aftocht, speelt Ahyaf nog eenmaal met haar luit voor haar heer en dansen de andere vrouwen hun laatste dans. Zoals verwacht, breekt de christelijke koning de volgende dag zijn belofte en alle mannen worden gedood. Daarop wacht Ahyafs niet en kiest zelf voor de dood om snel bij haar heer te zijn. Dit verhaal sluit enigszins aan bij een vorige uitgave van Historische Verhalen: Een vluchteling uit Damascus van Key Tengeler dat over de voorgeschiedenis gaat van Al-Andalus.

Het boek heeft een klein materieel nadeel en dat is de stijve kaft, waardoor het openhouden niet zo makkelijk is. Maar de prijs maakt dat ruim goed. Een aanrader voor iedereen die via mooie verhalen de geschiedenis in wil duiken.

Historische Verhalen Verzamelbundel V
Diverse auteurs
Uitgever: Historische Verhalen
Datum: april 2021
Vorm: paperback
Blz: 246
Prijs: 17,50
ISBN: 97890083117706

 

Bericht geplaatst in: boekrecensie