INBURGEREN IN HET OUDE ROME

Geplaatst op 7 oktober 2011 door redactie
Inburgeren in het oude Rome
Hoe was dat, inburgeren in het oude Rome? In het boek  van de Maand van de Geschiedenis Lessen uit Rome legt Fik Meijer een link met de huidige tijd.
In de thermen, het Romeinse badhuis, kwam de hele onderlaag van de bevolking.

In zijn Maand van de Geschiedenisboek ‘Lessen uit Rome’ vraagt Fik Meijer zich af of de oplossingen die de oude Romeinen bedachten voor de vreemdelingenproblematiek ons vandaag de dag nog van pas komen.


Lessen uit Rome

Kunnen de ingezetenen van de Europese Unie lering trekken uit de wijze waarop de opname van nieuwkomers in de grote metropool Rome verliep? Zijn de negatieve uitlatingen van elitaire Romeinen over de grote aantallen immigranten vergelijkbaar met de harde woorden van sommige moderne politici? Kan de onverdraagzame opstelling van de Romeinen tegenover het opkomende christendom ons nog lessen leren in onze omgang met de islam? En staan we aan de vooravond van een ongekende instroom van vreemdelingen vergelijkbaar met de volksverhuizingen die het Romeinse rijk ontwrichtten? Fik Meijer geeft in ‘Lessen uit Rome’ antwoorden uit het verleden en biedt perspectief op de toekomst.

Fik Meijer

Fik Meijer (1942) werd in 1992 bijzonder hoogleraar in de Zeegeschiedenis en Maritieme Archeologie van de Klassieke Oudheid aan de Universiteit van Amsterdam. In 1999 werd hij daar benoemd tot gewoon hoogleraar Oude Geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat. Meijer is een veelgelezen en veelgeprezen auteur van talloze artikelen en boeken over de oudheid en aanverwante onderwerpen. Fik Meijer is ambassadeur van de Maand van de Geschiedenis en geeft in oktober diverse lezingen.

Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland en wordt georganiseerd door het Nationaal Historisch Museum. De hele maand oktober organiseren honderden culturele instellingen speciale tentoonstellingen en activiteiten voor een breed publiek. Thema van dit jaar is ‘Ik en wij’, over de verschillende aspecten van de Nederlandse identiteit.

Historisch Nieuwsblad en De Volkskrant brengen samen de geschiedeniskrant uit. De oktobereditie van het Historisch Nieuwsblad staat in het teken van de Maand van de Geschiedenis en gaat over het ontstaan van Nederland. Daarnaast verzorgt Historisch Nieuwsblad het Maand van de Geschiedenisboek. Zie ook www.maandvandegeschiedenis.nl.

Boekdetails Maand van de Geschiedenisboek
Lessen uit Rome - De vreemdeling in het Romeinse Rijk en de Europese Unie, Fik Meijer, ISBN 9789085710547, € 4,95
Bericht geplaatst in: pas verschenen