VERBORGEN RUIMTES ONTDEKT IN PIRAMIDE VAN CHEOPS

Geplaatst op 14 januari 2017 door Redactie
Verborgen ruimtes ontdekt in Piramide van Cheops
Berthold Werner - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/inde

In de Piramide van koning Cheops, ook wel Choefoe genoemd, is onlangs een opmerkelijke vondst gedaan.

Wetenschappers hebben via een scanningmethode mogelijk twee verborgen ruimtes ontdekt. Het gaat waarschijnlijk om een gang aan de noordzijde van de piramide en een kamer van negen vierkante meter van 105 meter hoogte aan de noordoostzijde. De wetenschappers hebben bij hun zoektocht thermografie en 3D-constructie gebruikt. De wetenschappers hopen iets te kunnen zeggen over hoe de Egyptenaren de piramide gebouwd hebben.

De piramide werd ook wel de 'Horizon van Cheops' genoemd en stamt uit de tijd van 2500/2550 v. Chr. De Grote Piramide heeft ongeveer 2.300.000 blokken steen en is een groot complex. Zo bestaat de piramide uit koningskamer, een koninginnekamer en een ondergrondse kamer.

Waarschijnlijk is drie kamers de regel geweest voor piramides in het Oude Rijk. Daar lijkt nu verandering in te komen. De koninginnekamer ligt hoger dan de ondergrondse kamer en is toegankelijk via de stijgende gang en een horizontale gang. Na de stijgende gang en bovenaan de grote trap komt het voorvertrek en ten slotte de koningskamer.

De piramide heeft ook vijf constructiekamers. De bouwers hebben in de koningskamer kleine modelgangen aangebracht voor de geest van de koning. De geest wordt hiermee in staat gesteld om naar de sterren op te stijgen.

De piramide is ook wel de bekendste piramide. De sarcofaag van Choefoe is van graniet en staat aan de westzijde van de koningskamer. De piramide heeft ook de grootste steenmassa van alle piramiden. In de oudheid was iedereen die de piramide zag zo geïmponeerd door de grootte van het monument dat ze dachten dat Choefoe onmenselijke methodes moest hebben gebruikt om de piramide te bouwen.

Bronnen
Tijdschrift Vind, nr. 24, 2016
Piramides, Mark Lehner, Atrium, Uitgeverij Elmar b.v., Rijswijk, 2003
Het Oude Egypte, David P. Silverman, Librero b.v., Kerkdriel, 2004

Bericht geplaatst in: nieuwtje