BEAUTY EN FASHION, DE LAATSTE TRENDS UIT HET OUDE ROME

Geplaatst op 20 augustus 2018 door Jos van Raan
Beauty en fashion, de laatste trends uit het oude Rome
Voorbeeld van pagina's uit het boek. Bron: uitgeverij Sidestone

"Een vrouw zonder make-up is als een gerecht zonder zout" (Titus Maccius Plautus, blijspeldichter 254-184 vC).

Wat een heerlijk boek hebben Olthof en Teunissen samengesteld! Na negen hoofdstukken ben je als lezer helemaal op de hoogte van de schoonheidsgeheimen van de Romeinen. Ontharen, tandverzorging en lekkere luchtjes, om maar een greep uit de inhoud te nemen, blijken ook vroeger belangrijk te zijn geweest in de omgang met elkaar. En gingen de Romeinen elke dag in bad? Dat blijkt niet het geval. Wel wasten onze voorouders hun armen en benen dagelijks, maar het badhuis werd toch niet dagelijks bezocht. Voor het geld hoefden ze het niet te laten. De entree van het badhuis bedroeg ongeveer 12% van de prijs van een brood. Ook mondwater was bij de Romeinen bekend. Zelfs een kunstgebit.

De Romeinse vrouwen wilden er net zo mooi uitzien als hun keizerinnen of - nog beter - als hun godinnen. Zij waren de grote voorbeelden, te vergelijken met de hedendaagse fotomodellen. Mannen die te veel aandacht aan hun uiterlijk besteedden, werden bespot. Maar toch konden ze er niet bijlopen als een barbaar. Ovidius adviseerde hun om de haren en baard te knippen, de nagels kort te houden en de haartjes uit de neus aan te pakken.

Archeoloog Olthof en historica Teunissen hebben zich aan de hand van schilderingen en mozaïeken, beelden, munten en archeologische vondsten een beeld gevormd van de Romeinse man en vrouw die er goed uit wilden zien. Natuurlijk is ook gebruik gemaakt van de informatiebronnen van de antieke schrijvers. En hieruit wordt veelvuldig geciteerd, wat het boek "lekker smeuïg" maakt.

Het boek is ruim voorzien van kleurenfoto's en recepten van bijvoorbeeld rozenolie of een manier om je haar te kammen zoals Agrippina de Jongere het droeg. We komen ook te weten hoe je een toga en een chiton naait en draagt (volgens een door mij geraadpleegde deskundige zijn de naaipatronen helder). Voor wie aan de slag wil gaan met harsen, stoffen, kruiden en sieraden: achterin het boek staat een lijst nuttige adressen. "Mooi zijn is kunst met een geheim" (Ovidius) maar de lezer van Beauty en fashion kan dat mysterie oplossen. 

Dorothee Olthof en Martine Teunissen
Beauty en fashion, de laatste trends uit het oude Rome
Sidestone Press, 2018
208 blz
€ 19,95
ISBN 9789088906381

Bericht geplaatst in: boekrecensie