ZEIL MEE DOOR DE GRIEKSE GESCHIEDENIS

Geplaatst op 21 december 2010 door Reinard Maarleveld
Zeil mee door de Griekse geschiedenis
Ervaar de Griekse cultuur en geschiedenis tijdens een historische zeilweek.
 Geschiedenis.nl biedt in samenwerking met Gandela.com een historische zeilreis aan door het noordwesten van Griekenland (Ionische Zee). Doel van de reis is om, zeilend in een klein gezelschap, historische locaties in het gebied van de Ionische Zee te bezoeken en te ervaren.

Foto's: Herman Van Rees

De locaties worden in hun cultuurhistorische context geplaatst en hun geschiedenis wordt tot leven gebracht aan de hand van verhalen, teksten en lezingen. Natuurlijk wordt aandacht besteed aan Griekse klassieke goden en helden, maar ook Venetianen, Ottomanen en Europeanen komen aan bod. 

De reis is bedoeld voor mensen met belangstelling voor cultuur en geschiedenis die tegelijkertijd, alleen of in familieverband, willen genieten van een zonnige zeilvakantie in een prachtig natuurgebied.

Het zeilgebied
De Ionische Zee is van april tot oktober een  rustig zeilgebied met zwakke tot matige wind uit het noordwesten. Voor de beginnende (zee)zeiler ideaal oefenterrein. De vele baaien bieden fraaie ankerplaatsen waar heerlijk kan worden gezwommen.  De reis kan worden gemaakt met een eigen boot (u vaart de boot zelf in flottielje), een eigen boot met schipper (eventueel schipper-instructeur) of als passagier (u zeilt mee, maar hoeft niets te doen).

Dagroutine
De dagroutine is als volgt. In de ochtend is er een briefing met maritieme en historische informatie over de bestemming en de tocht. Elk schip kan vertrekken wanneer de bemanning er klaar voor is. Per dag wordt maximaal 20 zeemijl afgelegd zodat er genoeg tijd overblijft om tussentijds te ankeren en te genieten van de omgeving of even te zwemmen. De schepen ontmoeten elkaar weer op de plaats van bestemming. In de avond kan gezamenlijk worden gegeten (niet verplicht!) en kunnen we bijpraten over de reis. Er staan twee excursies op het programma, vanuit Plataria en vanuit Parga. Uiteraard is deelname aan de excursies vrijwillig. Wanneer (een deel van) de bemanning de voorkeur geeft aan een extra zeildag of een zwemdag is dat ook prima.

Programma
Hieronder staat het voorlopige programma. Door de weersomstandigheden kan het nodig zijn de route aan te passen.

Dag  1, Zaterdag 7 mei 2011 Corfu - Plataria
U vliegt vroeg in de ochtend naar Corfu-stad en gaat vandaar naar Gouvia Marina voor de kennismaking met de reisleiding en uw schip. Wanneer u zelf stuurt krijgt u een instructie op de boot. We proberen nog dezelfde dag te gaan varen naar Plataria. Deze vissershaven leigt op het Griekse vasteland tegenover de zuidpunt van Corfu.

Dag 2, zondag 8 mei  Plataria, excursie naar Meteora
Vanuit Plataria maken we een dagtocht naar Meteora. Vanaf de veertiende eeuw werden hier op de toppen van de indrukwekkende rotsen kloosters gebouwd. Enkele kloosters zijn nog steeds in bedrijf. We maken kennis met de geschiedenis en cultuur van de kloosters. Voor de thuisblijvers: Plataria is een gezellige vissershaven en heeft ook een zandstrand. 
 
Dag 3, maandag 9 mei Plataria -  Paxos
We hopen op een mooie zeildag naar dit kleine eiland even ten zuiden van Corfu. Voldoende tijd om te wennen aan de zeilomstandigheden en de boot. Paxos zou het eiland zijn waar de god Pan is gestorven. Een mooie aanleiding om stil te staan bij de Griekse mythen en hun betekenis voor zeilers van de oudheid en zeilers van de eenentwintigste eeuw. 

Dag  4, dinsdag  10 mei  Paxos –Parga
Vandaag steken we over naar het Griekse vasteland. Parga is een schilderachtig plaatsje. Noormannen, Venetianen, Fransen, Engelsen en Ottomanen lieten hier hun sporen achter.  De baai wordt bewaakt door een Venetiaans  fort. Parga  kwam aan het begin van de negentiende eeuw in handen van de Ottomanen.  Hun leider Ali Pasja betrok even buiten de stad (bij Anthoussa ) een eigen fort. 

Dag  5, woensdag 11 mei  Parga, excursie naar de Acharon (Styx) en Necromandio
Landrottendag! Na een kort bezoek aan de burcht van Ali Pasja gaan we door naar de Acharon  en Necromandio. De Achahron of Styx  is de mythische rivier van veerman Charon die de zielen naar de onderwereld bracht. De Acharon kan stroomopwaarts enige tijd worden gevolgd. Het is een spectaculaire wandeling door een woeste kloof met ijskoud water. Necromandio  was de plaats waar in de klassieke oudheid via een orakel met de doden kon worden gesproken. 
Voelt uw bemanning meer voor een dagje passagieren in Parga of een plekje op het mooi zandstrand? Geen probleem. Ook een dag zeilen is mogelijk.

Dag 6, donderdag  12 mei  Parga – Mourtos Sivota
Na de vermoeienissen van gisteren is het tijd voor wat rust. Vandaag maar een klein stukje zeilen naar de volgende bestemming. In de baaien bij Mourtos Sivota is het prachtig ankeren.  In plaats van ankeren of zwemmen kunt u er natuurlijk ook een volledige zeildag van maken. Het is in alle gevallen  historisch verantwoord want in 433 V Chr. werd hier een zeeslag uitgevochten tussen de vloten van Corinthe en Corfu. Thucydides schrijft hier over in zijn verslag van de Peloponnesische oorlog. We besteden aandacht aan deze belangrijke fase in de Griekse geschiedenis.

Dag  7, vrijdag 13 mei  Mourtos Sivota – Gouvia Marina (Corfu)
Terug naar de thuishaven Gouvia Marina. Wie op tijd vertrekt heeft nog ruim de tijd om het anker te laten vallen bij Kerkyra stad of het eiland Vido. 

Dag 8, zaterdag  14 mei  Vertrek Corfu naar huis
Voor de vroege vertrekkers staat een taxi klaar naar het vliegveld. Voor de mensen die later vertrekken  is er in de middag een excursiemogelijkheid naar Corfu-stad.

Reisleiding
Ronald Heukels (1952) is zeiler vanaf kindsjaren. Na een zeilreis rond Mallorca in 2006 'viel het kwartje': passie en zaken samen in Gandela Charter op de Middellandse zee. Het zeilschip is in de winter gekocht en 2007 is grotendeels een oriëntatie- en voorbereidingsjaar geweest. Een lange reis in april en mei (Toulon-Corsica-Sardinië-Malta-Sicilië-Sardinië-Mallorca) heeft hem en het schip tot een éénheid gemaakt, zowel wat het varen onder alle omstandigheden betreft, als de techniek aan boord. Een opleiding in juni 2007 bij de Mallorca Sea School tot  Coastal Skipper RYA (= Royal Yacht Association GBR) leverde de kwalificatie tot charterschipper op. Inmiddels heeft de schipper veel ervaring opgedaan, zowel in de Ionische Zee als met lange tochten in het westelijk Middellandse Zee gebied. 
Ronald:  'als schipper ben ik uiteindelijk verantwoordelijk voor de veiligheid en het welbevinden van mijn gasten. Mijn normen liggen daarbij hoog. Mijn aard is om in overleg besluiten te nemen, met als belangrijke doelstelling maximaal tegemoet te komen aan dat wat mijn gasten wensen. Als persoon hou ik van mensen, genieten, avontuur en de elementen, ben ik communicatief, gepassioneerd en een man van mijn woord.'
 
Reinard Maarleveld (1956) studeerde geschiedenis aan de universiteit Utrecht en is werkzaam als docent geschiedenis aan de School voor Jong Talent in Den Haag. Daarnaast is Reinard eigenaar van www.geschiedenis.nl, een historische site met artikelen en verhalen voor scholieren en studenten en de ‘geïnteresseerde leek’. Reinard zeilde Valk en Laser en stapte in 2004 met zijn gezin voor het eerst aan boord van een Aloha 27 van Ionian Sailing Adventure voor een flottielje rond Corfu . 
Reinard: ‘toen besefte ik dat ik hetzelfde voor me zag als de zeevaarders uit de oudheid. Woeste rotsen, schitterende baaien rondom een prachtige, soms onstuimige zee. Het ideale decor voor verhalen over de geschiedenis van dit deel van Griekenland. Een schitterende historische ervaring: met de Odyssee op schoot richting Ithaca zeilen. Waar dat dan ook in werkelijkheid mag liggen.’

Waarom deze reis?
Drie  redenen om deze reis te boeken:
1- Een mooie combinatie van een familiereis en een cultuurreis.
2- In rustig water zeezeilen, op eigen schip , met of zonder schipper of als passagier. Een veilig avontuur.
3- Volop vrijheid voor uw bemanning om eigen accenten te leggen: niets moet, (bijna) alles kan.

Prijs
€ 895,00 pp
Inclusief: vliegreis, verblijf aan boord, transfer Vliegveld-Gouvia Marina vv, bad- en bedsets, brandstofkosten.
Exclusief: boordkas (eten en drinken aan boord), consumpties en eten aan de wal. Twee excursies ca. € 50,- totaal.

Aanmeldingsformulier
Download het aanmeldingsformulier (pdf)
 
 
Links
www.ionian-sailing.com
 
Meer informatie
Reinard Maarleveld 
06 255 14 259
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bericht geplaatst in: artikel, agenda