VOLKSVERMAAK EN ROMEINSE IDENTITEIT

Geplaatst op 14 november 2006
De vakgroep Oude Geschiedenis (UvA) organiseert in het kader van de lezingencyclus Sport en volksvermaak in de Oudheid op dinsdag 21 november een lezing getiteld:   Volksvermaak en Romeinse identiteit
De vakgroep Oude Geschiedenis (UvA) organiseert in het kader van de lezingencyclus Sport en volksvermaak in de Oudheid op dinsdag 21 november een lezing getiteld:   Volksvermaak en Romeinse identiteit

Prof.dr. Olivier Hekster - Radboud Universiteit Nijmegen  
Het organiseren en/of bijwonen van gladiatorenspelen (en in mindere mate wagenrennen) was een onlosmakelijk deel van de Romeinse identiteit. De beroemd geworden these van Louis Robert, dat Romanisering van de elite in een nieuw deel van het rijk gelijk opging met de bouw van amfitheaters in die regio, is in dat opzicht veelzeggend. Deze lezing bekijkt hoe en waarom de koppeling tussen spelen en Romein-zijn gelegd werd. Daartoe wordt gekeken naar de rol die de spelen buiten Rome vervulden, maar ook naar hun functie in het hart van het Romeinse rijk. Daarbij zal ook aandacht uitgaan naar de keizer Commodus (180-192 n.Chr), die als keizer en belichaming van het rijk als gladiator optrad.  

Prof. dr. Olivier Hekster is als hoogleraar Oude Geschiedenis verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij promoveerde in 2002 op een proefschrift getiteld Commodus. An Emperor at the Crossroads en houdt zich sindsdien bezig met de rol die ideologie speelde in de Romeinse Oudheid. Hij kijkt met name naar beeldvorming van Romeinse keizers, waarbij de nadruk ligt op de verschillende media waarmee de keizers hun macht verbeeldden en op de reactie op deze representatie door de bevolking van het Romeinse Rijk. Daarnaast is hij gespecialiseerd in spelen en spektakel in de Oudheid.  

Tijd: 18.00-20.00 uur Locatie: Zaal 004 van het Bungehuis, Spuistraat 210 te Amsterdam Voor meer informatie: Patrick Gouw (p.gouw@uva.nl)   U bent allen van harte welkom!
Bericht geplaatst in: nieuwtje