DE SCHULD VAN PONTIUS PILATUS

Geplaatst op 4 december 2018 door Reinard Maarleveld
De Schuld van Pontius Pilatus
Still uit Jesus Christ Superstar (1973)

De NOS meldt dat een tweeduizend jaar oude zegelring mogelijk heeft behoord aan Pontius Pilatus. Een tragische held. Dat handen wassen hielp niet. 

"Een ring die archeologen al in 1969 opgroeven in de buurt van Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever, zou hebben toebehoord aan Pontius Pilatus, de Romeinse bestuurder die volgens de Bijbel Jezus Christus liet kruisigen.

De bronzen ring bevat de Griekse inscriptie 'Van Pilatus', en is mogelijk gebruikt als stempel voor officiële documenten. Pontius Pilatus was de Romeinse landvoogd in Judea van het jaar 26 tot 36, en volgens de overlevering een tijdgenoot van Jezus Christus.

De zegelring werd vijftig jaar geleden samen met duizenden andere voorwerpen gevonden in de graftombe van koning Herodes in het paleizencomplex Herodion, ten zuiden van Bethlehem. Dat maakt het des te moeilijker om de herkomst vast te stellen. Het is evengoed mogelijk dat de ring van tientallen jaren later dateert. Het heeft dus bijna vijftig jaar geduurd voor de naam op de ring kon worden ontcijferd. Dat het nu is gelukt komt doordat er betere lenzen voorhanden zijn om archeologische voorwerpen te bekijken. Archeologen zeggen dat het pas het tweede voorwerp uit deze periode is waar de naam van Pilatus op staat.

Anderen wijzen erop dat het Griekse 'Van Pilatus' geen bewijs is dat de ring heeft toebehoord aan de bijbelse Pontius Pilatus. Bronnenmateriaal van zo'n ouderdom vertoont veel lacunes. Ook kan de vraag gesteld worden of de eenvoudig ogende ring wel aan zo'n hoge bestuurder toebehoord kan hebben."

Tot zover de NOS.

Pontius Pilatus werd, volgens de Evangelisten, min of meer gedwongen Jezus te laten kruisigen. De joodse Schriftgeleerden wilden Jezus straffen voor zijn hoogmoed. Bovendien zorgde hij voor maatschappelijke onrust. Het doodvonnis kwam iedereen beter uit. Jezus eigenlijk ook want zijn sterven was immers de basis voor de verlossing van de mensheid. Een constructie die was bedacht door zijn Vader aan wie hij (Jezus) in de Tuin van Gethsemane begon te twijfelen. En terecht. Wat is dat voor een Vader die zijn zoon uitlevert aan moordenaars die hem aan een kruis spijkeren? W.F. Hermans sprak er al schande van. Maar de voorstelling ging door en vanaf dat moment leerden de christenen dat Jezus voor hun zonden was gestorven. De logica van die gedachtengang ontgaat me nog steeds.

Simon Vestdijk maakte in 1938 de Romeinse prefect van Palestina tot de tragische held van zijn roman "De Nadagen van Pilatus". Hierin ontmoet de gepensioneerde Pilatus Maria Magdalena en Caligula. De oude Pontius wordt verliefd op Maria maar die romance is vanzelfsprekend kansloos. Het wordt Pilatus gaandeweg duidelijk dat deze Jezus die hij lang geleden heeft laten kruisigen alles voor hem heeft verpest, zowel in de liefde als in de politiek. Inmiddels is Pilatus naar Gallie gevlucht en daar slijt hij zijn laatste dagen. Hij bezoekt nog een kruisiging om eens te kijken hoe Jezus eigenlijk gestorven is, maar ook dat is een teleurstelling. 

In the film Jesus Christ Superstar (muziek Andrew Lloyd Webber, tekst Tim Rice, 1973) kijkt Pilatus alvast vooruit naar de manier waarop hij de geschiedenis zal ingaan, als Schuldige:

"Then I saw thousands of millions
Crying for this man.
And then I heard them mentioning my name,
And leaving me the blame."

Hieronder: Pilate's Dream - Jesus Christ Superstar (1973). Gezongen door Barry Dennen.

Bericht geplaatst in: nieuwtje