DE ATLANTIKWALL ATLAS - HET DUITSE VERDEDIGINGSSYSTEEM IN NEDERLAND 1940-1945
Een monument voor de liefhebber van militaire geschiedenis.
Van de uitgever (Uitgeverij Thoth) ontving ik de volgende informatie over dit boek.
"Langs de Nederlandse kust bevinden zich talrijke restanten van een van de grootste verdedigingslinies uit de geschiedenis: de ruim vijfduizend kilometer lange Atlantikwall. Deze liep langs de westkust van continentaal Europa – van de Noordkaap tot aan de Pyreneeën – en moest Hitlers Derde Rijk beschermen tegen een geallieerde invasie. De linie evolueerde tijdens de Tweede Wereldoorlog tot een gelaagd stelsel van kust- en land-verdedigingswerken, dat tevens diende ter ondersteuning van de oorlogsvoering op zee en in de lucht.
De Atlantikwall Atlas biedt geen inventarisatie van afzonderlijke bunkers, veldversterkingen, versperringen en andere werken in Nederland, maar verschaft inzicht in het (beoogde) functioneren van Duitse verdedigingssystemen in hun onderlinge samenhang. Daarbij wordt ingezoomd tot op regionaal niveau. Waar nodig wordt de Nederlandse situatie vanuit Europees perspectief bekeken.
De atlas bestaat uit een algemene inleiding, beschrijvingen aan de hand van gedetailleerde kaarten, en een slotbeschouwing over omgang met de resten van de Atlantikwall. De kaarten worden afgewisseld met deels niet eerder gepubliceerde foto’s die aanschouwelijk maken hoe de Duitse bezetter het Nederlandse kustlandschap naar zijn hand zette."
Dat klinkt allemaal vrij bescheiden maar dit boek is voor de liefhebber van militaire geschiedenis een monument. Heel veel relevante foto's, nieuw getekende kaarten op detailniveau (indrukwekende prestatie van Yvonne van Mil), uitgebreide beschrijvingen van technische details over de Duitse kustverdediging in Nederland. En de prijs valt reuze mee (€29,95) want het werk is ook nog eens in een fors formaat uitgegeven.
Voor mij zijn de technische details teveel van het goede maar ik heb vooral genoegen beleefd aan het bladeren (foto's, kaarten) en aan de Duitse militaire termen die te maken hebben met 'Küstenverteidigung'. Over dat bladeren nog even dit. Je kunt wel zeggen: "daar moet je niet in gaan bladeren, maar je moet het lezen", maar het is meer een naslagwerk dan een 'leesboek'. En over de Duitse militaire termen nog even dit. Stützpunktgruppen, Heeres-Küsten-Batterien, Panzerabwehrkanone, Walzkorpersperre, Höckerhindernisse, Festungsbaudienststelle, Verstärkt feldmässiger Pak-Unterstellraum. Voor de kenners van de militaire geschiedenis van de Atlantikwall waarschijnlijk bekende termen, maar voor mij oorlogspoëzie.
Jeroen Rijpsma, Jaap Evert Abrahamse, Menne Kosian
De Atlantikwall Atlas - Het Duitse verdedigingssysteem in Nederland 1940-1945
Gebonden, 150 illustraties in kleur
ISBN 978 90 6868 871 9
Uitgeverij Thoth
€29,95