LANGS DE LIMES IN DE LAGE LANDEN

Geplaatst op 7 november 2016 door Redactie
Langs de limes in de Lage landen
Detailopname van de Peutingerkaart met de Rijn (Renus) en onder meer Lugdunum en Praetorium Agrippinae.

Wat is in Nederland er nog te zien van de oude Romeinse grens? Veel!

Bron Peuteringkaart: http://www.geschiedenisvanzuidholland.nl/verhalen/grens-van-het-romeinse-rijk

De Nedergermaanse limes was een gordel van militaire versterkingen die de Romeinen vanaf de eerste eeuw langs de Rijn bouwden, een van de grootste infrastructurele werken die ooit bij ons gerealiseerd is. Recente opgravingen hebben daar veel van blootgelegd, waardoor de belangstelling voor de limes is toegenomen.

 

Luit van der Tuuk beschrijft de soms stormachtige relatie tussen de Romeinen en de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Voorbeelden daarvan zijn het optreden van Ambiorix en de Bataafse Opstand. Daarnaast beschrijft Van der Tuuk het dagelijks leven op het platteland en in steden als Maastricht en Tongeren.

De Romeinen maakt deel uit van de serie Waar & wanneer. Omdat van der Tuuk begint met een overzicht van de Romeinse geschiedenis in Italie (vanaf de stichting van Rome) is het boekje ook geschikt als kennismaking met de geschiedenis van het Romeinse Rijk in het algemeen. 

Luit van der Tuuk (1954) is bekend van zijn werken over de Noormannen en de Franken en waagt zich nu aan de Romeinse tijd in Nederland en België. Zijn boek De eerste Gouden Eeuw werd in 2013 bekroond met de W.A. van Es-prijs voor het beste historische boek. Van der Tuuk is conservator van museum Dorestad.

De Romeinen. Langs de limes in de Lage Landen
Luit van der Tuuk
ISBN: 9789401907637
Uitgeverij: Omniboek
192 pagina's
€9,99

Bericht geplaatst in: pas verschenen