TENTOONSTELLING ALMA-TADEMA

Geplaatst op 14 januari 2017 door Redactie
Tentoonstelling Alma-Tadema
Sir Lawrence Alma-Tadema, The roses of Heliogabalus, 1888

De klassieke verleiding van Alma-Tadema. Haast u naar Leeuwarden!

Prachtig sprekende kleuren van de bloemenmeisjes die leunend tegen een balustrade uitkijken over de azuurblauwe zee, zoekend naar schepen van de Romeinse oorlogsvloot waarmee hun geliefden terugkeren. Hun jurken tot in detail uitgewerkt, bloemen in hun haren. Mozes in het biezen mandje, vastgelegd op een kleurrijk schilderij met veel aandacht voor de bloemen en de prinses die met haar lichtgebruinde huid contrasteert met de donkere slaven van haar gevolg. Een haast tekenachtig schilderij van Marcus Agrippa met een indrukwekkend marmeren beeld.

Sir Lawrence Alma-Tadema, A Coign of Vantage, 1895

Deze schilderijen van kunstschilder Sir Lawrence Alma-Tadema (1836 - 1912) ademen de intieme sfeer van een periode in de geschiedenis waar de kunstschilder veel interesse in had. Alma-Tadema heeft eraan gewerkt om de wereld van de klassieke oudheid nieuw leven in te blazen door zijn indrukken vast te leggen. Hij werd in zijn tijd zeer gewaardeerd. Kopers van zijn schilderijen identificeerden zich met de Grieken en Romeinen in zijn werk.

Maar nog voor WO I viel het doek voor Alma-Tadema's romantische schilderijen. Men keurde die af, omdat ze niet meer zouden passen in de tijd. Maar nu is er weer volop aandacht voor zijn werk. Zijn werk inspireerde ook filmproducenten. Alma-Tadema gaf zijn voorstellingen overtuigend en zeer geloofwaardig weer. Hij was ook sterk verbonden met de Romeinse oudheid. Hij heeft gereisd naar steden als Rome en Pompeji (1863). Hij maakte er schetsen van antieke voorwerpen en beelden in musea. En hij bestudeerde ook de architectuur, huizen en tempels en kocht er ook foto's voor zijn beeldarchief.

Je kunt zijn liefde voor de geschiedenis van de Grieken en Romeinen goed zien in zijn werk 'Ingang van het theater.' Dit schilderij lijkt ook net een foto door de afsnijding van de linker- en rechterkant van de voorstelling. Dat effect zie je ook terug bij het Romeinse stilleven met Marcus Agrippa.

Onlangs is een topwerk boven water gekomen tijdens het BBC-programma Antiques Roadshow: een portret van de etser Leopold Löwenstamm die bezig is een werk van Tadema te reproduceren. Het werk is het laatst gezien in het jaar 1913. Het Fries Museum heeft het werk nog net op tijd aan de lopende expositie over Alma-Tadema kunnen toevoegen.

Het werk van Sir Lawrence Alma-Tadema is te zien in het Fries Museum in Leeuwarden, onder de titel 'Alma-Tadema, klassieke verleiding,' nog tot en met 7 februari 2017.

De schilderijen van Alma-Tadema waren een inspiratie voor menig regisseur van spektakelfilms uit Hollywood. Meer bij het Fries Museum.

 

Bericht geplaatst in: nieuwtje