Kunstgeschiedenis

Bijdragen over de geschiedenis van verschillende kunstvormen

Een vleug Parijs komt je tegemoet in het Kunstmuseum Den Haag, waar werken van Alphonse Mucha tentoongesteld zijn.

Alle Rembrandts

19 februari 2019

350 jaar geleden overleed Rembrandt. Het wordt een jaar vol evenementen in het teken van de grote meester.

Tussen Marlboro Man en God’s Own Country

De Grote Rubens Atlas

29 november 2018

Een sprankelend boek dat veel informatie geeft over de kunstschilder en diplomaat Peter Paul Rubens. Wie mee wil op reis met Rubens en van kunstzinnige verrassingen houdt, heeft aan dit boek een bijzondere gids.

In de zomer van het jaar 1718 trok een voornaam Duits reisgezelschap vanaf Frankfurt naar de Nederlanden voor een plezierreis.

De klassieke verleiding van Alma-Tadema. Haast u naar Leeuwarden!

Elfdelige bloemlezing uit  de Nederlandse kunstkritiek bijna voltooid. Een genot om te lezen en een onmisbare aanvulling op de kunstgeschiedschrijving.

Het atelier aan de Rue du Depart in Parijs was van groot belang voor de artistieke ontwikkeling van Piet Mondriaan. Een nieuwe film maakt dit inzichtelijk.

De Amsterdamse School

7 september 2011

Een fraai geïllustreerd overzicht van een architectuurstijl met een boeiende geschiedenis: de Amsterdamse School. 

"All about drawing"

28 augustus 2011

Tekenkunst: van ondergeschoven kindje tot zelfstandige kunstvorm. Symposium en tentoonstelling in Stedelijk Museum Schiedam.

Belangrijke momenten in de wereldgeschiedenis aan de hand van kunstwerken.

Museum Het Schip in Amsterdam presenteert groot overzichtsboek De Amsterdamse School, Verbeelde Idealen.

 Een korte beschrijving.

Een welgevormde vrouw in goudkleurige bikini prijkte in 2007 op een enorm billboard in de Utrechtse binnenstad. 

Fucking Hell!

13 augustus 2009

Auschwitz, Dante's Inferno en het Laatste Oordeel van Bosch in de gruwelijkste maquette ooit.

Jos Martens over Vlaamse retabels.

Leidse studenten hebben met behulp van Russische spionagesatellieten de exacte locatie van het geboortehuis van Rembrandt opgespoord. Het huis staat er al lang niet meer.

De aanleiding voor dit artikel is een bezoek aan de tentoonstelling ‘Michelangelo’ in het Teylersmuseum te Haarlem.

Brieven van Rubens

14 november 2006

Pieter Paul Rubens was een uitzonderlijk getalenteerde barokschilder, diplomaat, zakenman, die brieven schreef in mooi Italiaans, Frans, Engels, Nederlands en soms Latijn.

Rembrandts Leiden

27 oktober 2005

Op 2 november zal de voorzitter van de stichting Rembrandt en Leidens Gouden Eeuw het eerste exemplaar van het boek, Rembrandts Leiden, overhandigen aan de Burgemeester van Leiden.

René Magritte (1898–1967) was een prominent Waals surrealistisch schilder, die al rond 1910 begon te schilderen in Châtelet bij Charleroi.

Drowning Girl

12 februari 2005

Hoewel het voorvoegsel ‘post’ in postmodernisme letterlijk een volgorde in tijd aanduidt, heeft het vanaf het begin meer de betekenis van ‘anti’ gehad.

Regisseur Peter Greenaway gaat een film maken over schilder Rembrandt van Rijn. Dat heeft producent Kees Kasander dinsdag bekendgemaakt. De titel van het project luidt Nightwatching.

Over de teksten op het Gents altaar is al veel geschreven, en in het bijzonder over de tekst die geplaatst is onder het portret van de stichter Joos Vijd en het beeld van Johannes de Doper.

Ondanks de vele ontwerpen die in de afgelopen eeuwen zijn gemaakt om de kale, ‘non- finito’ voorgevel te voorzien van een passende façade, is het er uiteindelijk nooit van gekomen.

Maja en Celestina

1 januari 2005

In het woordenboek wordt Maja omschreven als ‘Een aardig volks uitgedost meisje’.  Dit meisje komt veel voor Goya's werk, vaak in gezelschap van een onaangenaam uitziende oude dame.

Iedereen die wel eens op het Lange Voorhout in Den Haag of bij het Canal Grande in Venetië is geweest, kan zich waarschijnlijk vinden in de uitspraken van De Riemer en Chateaubriand.

De muurschildering in de Dom van Utrecht die ik hier wil behandelen is een heel bijzondere. Ze is gemaakt in een nis in de kapel van Guy van Avesnes en stelt een kruisiging voor.

Vooraanstaande Engelsen grijpen de komende Olympische Spelen in Athene aan voor een nieuwe campagne voor teruggave van de zogeheten Elgin Marbles.

Byzantijnse keramiek

16 augustus 2002

Wegens die korte periode dat de Byzantijnse keramiek als volwaardig onderzoeksobject beschouwd wordt, is het niet verwonderlijk dat er bijzonder weinig literatuur te vinden is.

Hans Memling

17 april 2002

Hans Memling is een schilder die na zijn dood snel in de vergetelheid is geraakt, en in het begin van de 19e eeuw herontdekt werd.

Dulle Griet

16 januari 2002

Het schilderij Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude is een unicum in de schilderkunst wanneer men kijkt naar de wijze waarop Bruegel deze furie heeft geportretteerd...

Gaudí

16 november 2001

In 2002 vierde Barcelona de 150ste verjaardag van de geboorte van zijn grootste architect, Antoni Gaudí i Cornet. De Sagrada Familia nog is nog steeds niet af...

In dit onderzoek staat het meest bekende Venetiaanse palazzo uit de 15e eeuw centraal; het Ca d’Oro. Dit palazzo is nog altijd een bijzonder opvallend gebouw aan het Canal Grande...

Karyatiden

14 april 2000

Onder karyatiden verstaat men tegenwoordig de vrouwelijke draag- en steunfiguren die niet alleen in de architectuur, maar ook in de kleinkunst voorkomen.