DE GROTE RUBENS ATLAS
Een sprankelend boek dat veel informatie geeft over de kunstschilder en diplomaat Peter Paul Rubens. Wie mee wil op reis met Rubens en van kunstzinnige verrassingen houdt, heeft aan dit boek een bijzondere gids.
Peter Paul Rubens werd op 28 juni 1577 geboren in de plaats Siegen als zoon van Maria Pypelinckx en Jan Rubens. Jan Rubens was jurist en schepen van Antwerpen. Hij was met zijn gezin uitgeweken naar Duitsland vanwege zijn protestantse geloof. Na zijn overlijden keerden de overgebleven gezinsleden terug naar Antwerpen. De tijd waarin Peter Paul leefde was een roerige tijd. De Reformatie leidde in de Nederlanden tot de Opstand. Veel protestantse Vlamingen verlieten hun land.
Peter Paul Rubens ging als leerling-schilder in de leer bij onder anderen Otto van Veen. Zijn talent werd snel herkend en in het jaar 1598 was hij al ingeschreven bij het Sint-Lucasgilde als meester. In het jaar 1600 maakte Rubens een Grand Tour naar Italië. Door een edelman was Peter Paul in Venetië geïntroduceerd bij de hertog van Mantua, waar hij werd benoemd tot hofschilder, in die tijd een grote eer. Hij schilderde er onder anderen portretten van de familie van de hertog.
In 1603 verbleef hij aan het hof in Madrid. Daar kreeg hij een officiële opdracht van de Spaanse koning. In 1608 keerde hij terug naar Antwerpen waar hij stadsschilder werd en hofschilder van de aartshertogen Albrecht en Isabella. Isabella gaf hem belangrijke diplomatieke opdrachten. Hij kwam aan grote Europese hoven en kwam zo in contact met invloedrijke en vermogende mensen. Aan deze hoven en zijn diplomatieke opdrachten hield hij veel schildersopdrachten over.
De jaren van Rubens als diplomaat brachten veel reizen met zich mee. Hij beheerste verschillende talen. Daarmee was hij bij uitstek geschikt voor de missies die tot een definitieve vrede moesten leiden tussen de Zuidelijke en Noordelijke Nederlanden. Ook werd er geprobeerd een vredesverdrag tussen Spanje en Engeland te sluiten. Uit Rubens’ diplomatieke missies kwam onder andere een opdracht van Karel I voort om schilderijen te maken voor het plafond van de banketzaal van het paleis van Whitehall, een grote opdracht.
In het boek van Gunter Hauspie wordt beschreven hoe het Peter Paul verging in zijn jeugd en gaat hij dieper in op de reizen die Rubens heeft gemaakt voor diplomatieke missies en de invloed die deze reizen hadden op Rubens’ schilderkunst. Gunter Hauspie heeft in het boek kaarten, routes en wandelingen opgenomen, zoals een wandeling naar de wieg van Rubens. Op elke route staan plaatsen en foto’s van gebouwen waar Rubens is geweest of waar werken van hem zijn te vinden. Als lezer word je echt meegenomen op Rubens’ reizen. De lezer wordt actief betrokken bij de reizen door de routes stap voor stap te kunnen volgen. We zien prachtige foto’s van Rubens’ werken, zoals ‘Adam en Eva’ en de plafondschilderingen in het Banqueting House in Whitehall en het ‘Zelfportret met vrienden in Mantua.’ Regelmatig worden er bij de foto’s details uit schilderijen uitgelicht.
Rubens was ook een begaafd tekenaar. Dat komt in het boek van Hauspie minder goed naar voren. Van Rubens zijn veel tekeningen bekend, waarvan een aantal gemaakt was als studies voor andere werken. Je moet dan niet denken aan een tekening met potlood zoals wij die kennen. Rubens maakte voor zijn tekeningen gebruik van andere materialen, zoals rood, zwart en wit krijt, Chinese inkt, pen in bruin en bruine was.
De Grote Rubens Atlas is een sprankelend boek geworden dat veel informatie geeft over de kunstschilder en diplomaat Peter Paul Rubens. Wie mee wil op reis met Rubens en van kunstzinnige verrassingen houdt, heeft aan dit boek een bijzondere gids.
De Grote Rubens Atlas
Gunter Hauspie
Op reis met Peter Paul Rubens
192 blz
Uitgever: Lannoo
9789401445900
€ 24,99