ROMAGNE-SOUS-MONTFAUCON

Geplaatst op 10 mei 2011 door Folkert Anders
Romagne-sous-Montfaucon
 Een korte beschrijving.
In de buurt van Verdun in Noord-Frankrijk ligt vlak bij het gehucht Romagne sous Montfaucon de grootste Amerikaanse begraafplaats in Europa. 14.246 militairen liggen hier begraven. De gesneuvelde soldaten vielen tijdens de Eerste Wereldoorlog. 
 
Offensief Meuse-Argonne
 
Tussen 26 september en 11 november 1918 vond het laatste grote Geallieerde offensief tegen de Duitsers plaats. Dit offensief zou mede de oorzaak worden van het einde van Den Grooten Oorlog. Het offensief vond plaats in het gebied van de Meuse-Argonne. En precies in dit gebied van de oude frontlinie werd het enorme kerkhof gebouwd. 
 
Permanente bruikleen
 
In oktober 1918 lukte het de Amerikaanse 32e infanteriedivisie om het gebied waar nu het kerkhof ligt in te nemen. Op 14 oktober werd besloten het gebied te gaan gebruiken als begraafplaats. De Amerikanen en Fransen spraken af dat het gebied in zogenaamde ‘permanente bruikleen’ werd gegeven aan de Verenigde Staten. 
 
Meer dan 14.000 graven
 
De meer dan 14.000 graven werden verdeeld over acht grote velden, omringd door bomen. De velden waarop de kruizen staan zijn bedekt met gras. Onderscheid tussen graven is er gemaakt voor joodse en christelijke gesneuvelde soldaten. De joodse graven dragen bovenaan een davidsster; de christelijke graven hebben een kruis. Op elke steen staan verder de sterfdatum, de staat, de divisie, de rang en de naam van de militair vermeld. 

 
 
Wapens van verschillende divisies
 
Voor soldaten die zo ernstig waren verminkt dat identificatie niet meer mogelijk was staat op de grafsteen de tekst: Here rests in honored glory an American soldier known but to God. Verder bevinden zich op het terrein van de begraafplaats een herdenkingsgebouw met daarin een kapel. Hierin zijn de vlagen van de Verenigde Staten en andere geallieerde staten aangebracht. Ook zijn er glas in loodramen aangebracht met daarin de wapens van de verschillende divisies die actief waren in de streek. Verder is er een bezoekersgebouw met een boek waarin boodschappen kunnen worden achtergelaten. 
 
Witte adelaars
 
De begraafplaats is verder zo aangelegd dat een bescheiden doorgaande weg die de verbinding vormt tussen een aantal gehuchten rondom Romagne-sous-Montfaucon door het kerkhof loopt. Aan beide zijden van het kerkhof (waar de weg binnenkomt en daar waar de weg de begraafplaats weer verlaat) staan twee enorme witte bogen met aan de bovenkant twee grote witte adelaars. Het gehele complex maakt indruk op de bezoeker, zowel door de omvang als door de oneindige hoeveelheid graven. Deze begraafplaats is een bezoek waard.
Bericht geplaatst in: artikel