1 MEI. DE DAG VAN DE ARBEID!

Geplaatst op 1 mei 2011 door Folkert Anders
1 mei. De Dag van de Arbeid!
 In Nederland weinig populair. Toch heeft deze dag een lange geschiedenis.
Vandaag is het de Dag van de Arbeid. In Nederland wordt er nooit zoveel aandacht aan besteed, maar in veel andere landen is het een belangrijke dag. De eerste mei staat voor de dag van de arbeiders en de arbeidersbeweging. 
 
In 1817 pleitte Robert Owen (1771-1858) in Engeland voor de invoering van de achturige werkdag in werkplaatsen en fabrieken. Hij stelde dat een achturige werkdag in combinatie met een goede organisatie van arbeid genoeg voor een ieder zou opleveren. Zowel producenten als werknemers zouden tevreden kunnen zijn met een werkdag van acht uur. 
 
Workingmen’s Convention
 
In 1864 was er in Boston, Verenigde Staten, een groep mensen die de Workingsmen’s Convention stichtten. Ira Steward pleitte voor een achturige werkdag. Deze diende bij wet te worden geregeld. In 1884 nam de American Federation of Labor een resolutie aan waarin werd voorgesteld om een achturige werkdag in te stellen vanaf 1 mei 1886. Deze eerste mei werd gekozen omdat in de Verenigde Staten deze dag traditioneel Moving Day was. Op deze dag werden veel arbeidscontracten verlengd en werden nieuwe arbeidscontracten gesloten. 
 
De Tweede Internationale
 
Ook in Europa werd gekozen om een jaarlijkse 1 mei viering te hebben. Dit werd besloten op 21 juli 1889 op het oprichtingscongres van de Tweede Internationale in Parijs. Een van de doelen van de 1 mei viering was het ondersteunen van de strijd voor de achturige werkdag. Een jaar later, op 1 mei 1890 vond in veel landen de eerste viering plaats. 
 
De Sovjet-Unie en het Oostblok
 
In het voormalig Oostblok en de Sovjet-Unie werd tijdens de Koude Oorlog de Dag van de Arbeid op de eerste mei groots gevierd. Op deze dag werden er in de verschillende hoofdsteden van het Oostblok parades gehouden en barste een (georkestreerd) volksfeest los. Niet alleen arbeiders namen deel aan de parades. Ook legereenheden lieten zich zien.
 

 
De Partij van de Arbeid
 
De Dag van de Arbeid is een feestdag in onder meer Duitsland en België. In Nederland is dit niet het geval. De SDAP en later de PvdA organiseerden op deze dag wel vaak grote bijeenkomsten en de CPN hield tot in de jaren ’80 op de eerste mei elk jaar een betoging in de hoofdstad. Een groot fenomeen zoals in andere landen van de wereld is de 1 mei viering nooit geweest.
Bericht geplaatst in: artikel