OUD EGYPTE, INFORMATIEF EN VERLEIDELIJK…

Geplaatst op 4 december 2006 door Jeannick Vangansbeke
Ongetwijfeld was farao Hatsjepsoet één van de machtigste koningen die ooit hebben geregeerd over het land van de Nijl. Onder zijn bewind kende Egypte een langdurige periode van voorspoed.

egypteicoon.jpgHet staat in de prachtige alfabetische encyclopedie van het oude Egypte van Toby Wilkinson: Senenmoet was een bouwheer van bescheiden afkomst, priester en allicht minnaar van de farao. En wanneer Wilkinson, hoogleraar in Cambridge, het schrijft mag je zeggen: beknopte én betrouwbare informatie. Bovendien is zijn boek schitterend geïllustreerd, o.a. met heerlijke landschapsfoto’s. Van ‘aardewerk’ tot ‘zonnetempel’ inclusief de lijst van alle farao’s, kaartjes, je kan het onderwerp niet bedenken of het staat erin.

Terug naar Senemoet. Minnaar van farao Hatsjepsoet? Ongetwijfeld was farao Hatsjepsoet één van de machtigste koningen die ooit hebben geregeerd over het land van de Nijl. Onder zijn bewind kende Egypte een langdurige periode van voorspoed, kwam de mooiste tempel uit de oudheid tot stand en werd de legendarische expeditie ondernomen naar het sprookjesachtige land Poent. Toch poogde zijn opvolger de naam van de farao te doen vergeten door talloze vernieligen aan monumenten met zijn naam aan te richten, omdat farao Hatsjepsoet was geboren... als vrouw!

Hatsjepsoet - Hofkroniek van de Farao zonder Baard is de tweede historische roman van Veenman over het oude Egypte, waarin ze de lezers op aanstekelijke wijze meevoert langs de oevers van de Nijl. Het is hypothetisch wat zij vertelt, maar het had kunnen zijn. En het is ongemeen boeiend verteld, een roman om u tegen te zeggen!

Barbara M. Veenman, Hatsjepsoet: Hofkroniek van de Farao zonder Baard, Conserve, 440 pagina's, 2004 Euro 24.95

Toby Wilkinson, Het oude Egypte in woord en beeld, Tirion, 272 pagina’s, 2006 Euro ca. 40

Bericht geplaatst in: boekrecensie