DE DURE EED VAN HANNIBAL. LEVEN EN STRIJD VAN DE GROOTSTE VIJAND VAN ROME
Auteur John Prevas trad in de voetsporen van de legendarische Carthaagse generaal Hannibal en trok over de Alpen. Nu zonder leger en olifanten. Zijn verslag is bijna een roman geworden.
Iedere geschiedenisliefhebber zal wel van de naam Hannibal gehoord hebben, die met zijn olifanten vanuit Spanje over de Pyreneeën en de Alpen naar Italië trok om de Romeinen te bevechten. Maar daarmee houdt de kennis van de meesten wel op. De Amerikaanse historicus en docent John Prevas heeft zich helemaal verdiept in het leven van deze Carthaagse generaal. Aangemoedigd door zijn leerlingen, die - net als hij - zich verbaasden over de bijna onmogelijke reis van 1500 km in het jaar 219 vC.
Hij besloot hierover een boek te schrijven en als voorbereiding trad hij bijna letterlijk in de voetsporen van Hannibal. Op alle plekken waar de Afrikaan was, elk slagveld, elke bergpas en elke plek waar Hannibal met zijn leger een rivier over stak, was de auteur ook. Zo kreeg hij een goede indruk wat Hannibal gepresteerd had. Tegelijkertijd controleerde de auteur de schriftelijke bronnen over deze veldtocht. Daar waar onduidelijkheid was over de route, ging Prevas zelf op onderzoek uit. Hierdoor krijgt hij een goed beeld van de logistieke problemen en de natuurlijke obstakels.
Hannibal vormde met zijn inval in Italië een bedreiging voor het voortbestaan van Rome. En dat kwam ook doordat Hannibal zelfverzekerd, slim, genereus, meelevend en (niet in de laatste plaats) een groot strateeg was. Napoleon was een groot bewonderaar van hem. Maar op den duur moest Hannibal toch zijn meerdere erkennen in de Romeinse veldheer Scipio.
Prevas schrijft het historische verhaal als een roman, waardoor het boek geen saaie opsomming van feiten of stugge vertaling van klassieken is geworden. Het verhaal is vlot en spannend en de lezer vereenzelvigt zich met de hoofdpersoon Hannibal. Aan het eind van het boek pleegt Hannibal zelfmoord om aan de wraak van de Romeinen te ontsnappen. Hij is een tragische held geworden die zijn leven wijdde aan een eed die hij als kleine jongen in opdracht van zijn vader gezworen had aan de goden om oorlog te voeren tegen de Romeinen, hoewel deze drijfveer niet zeker is. En dat is toch een kritisch punt over het boek, dat zowel met de titel als de ondertitel de motivatie van Hannibal aandikt. Een beetje storend is ook het veelvuldig gebruik van de archaïsche woorden "schrijver dezes…"
Het boek is voorzien van voldoende kaarten om Hannibal te kunnen volgen. Ook ontbreekt een chronologisch overzicht van de periode Carthago-Rome niet, net als een lijst met "dramatis personae." Wat meer plaatjes hadden het boek verlevendigd. Zeker omdat de auteur zelf op al de historische plekken is geweest. Het boek sluit af met een indrukwekkende lijst (gebruikte?) primaire en secondaire bronnen en noten voor hen die meer van Hannibal en zijn tijd willen weten.
John Prevas (vertaling Janet Luis)
De dure eed van Hannibal
Leven en strijd van de grootste vijand van Rome
Athenaeum Polak & Van Gennep, mei 2018
Paperback, 272 pagina's
€ 24,99
ISBN 9789025301187