EGYPTE & NAPOLEON - OORLOG EN ONDERZOEK

Geplaatst op 25 januari 2011 door redactie
Egypte & Napoleon - Oorlog en onderzoek
Napoleon leed een nederlaag tegen de Britten in Egypte, maar de wetenschappers in zijn kielzog beleefden er hun 'finest hour', zo blijkt uit een boeiende tentoonstelling in het Teylers museum. 
Bonaparte voor de Sfinx, Jean-Léon Gérôme, 1867-1868.

Met 35.000 manschappen, ruim 160 wetenschappers en kunstenaars en 300 schepen arriveerde Napoleon in 1798 op het Afrikaanse continent. Napoleon wilde Egypte veroveren en van daaruit de groeiende macht van Groot-Brittannië breken, maar dat mislukte. Het werk van de onderzoekers en de kunstenaars betekende daarentegen juist een overwinning voor de wetenschap. De tentoonstelling Egypte & Napoleon - Oorlog en onderzoek in het Teylers museum maakt dat duidelijk.


Egypte spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Toch was er lange tijd maar weinig bekend over dit mystieke land. Dat veranderde in één klap met het verschijnen van de Description de l'Égypte, het meest prestigieuze boek dat ooit over Egypte is gepubliceerd.

Teylers Museum bezit een zeldzame eerste druk van dit bijzondere werk. Het monumentale boek verscheen tussen 1809 en 1829 in 23 delen en bevat de eerste encyclopedische beschrijving van de klassieke oudheid, natuur en eigentijdse cultuur van Egypte. Het telt ruim 7.000 pagina's en meer dan 3.000 afbeeldingen. Al in 1828 werd de hele reeks aangekocht door het museum.
                                                                                                                                                                                                                                     
De publicatie vormt de neerslag van de ontdekkingen van wetenschappers, technici en kunstenaars die Napoleon Bonaparte vergezelden op zijn veldtocht naar Egypte. Met 35.000 manschappen, ruim 160 wetenschappers en kunstenaars en 300 schepen arriveerde Napoleon in 1798 op het Afrikaanse continent. Zijn doel - Egypte veroveren en van daaruit de groeiende macht van Groot-Brittannië breken - werd nooit bereikt. Ontberingen en aanvallen van Turken, Mammelukken en Britten maakten na drie jaar een einde aan de bezetting.

Was de militaire expeditie van Napoleon een mislukking, het werk van de onderzoekers en kunstenaars betekende daarentegen een overwinning voor de wetenschap. Hun ontdekkingen vormden de basis voor veel egyptologisch onderzoek, waarvan de ontraadseling van de hiërogliefen wel het meest spectaculair is.

Met adembenemende prenten, kolossale boeken, avontuurlijke reisverslagen, schitterende sieraden, wonderlijke mummies, een opgezette krokodil en een sfeervol Arabisch koffiehuis waarin de Description de l'Égypte digitaal doorgebladerd kan worden, waant de bezoeker zich even in Egypte.

De tentoonstelling Egypte & Napoleon - Oorlog en onderzoek is tot en met 8 mei 2011 te zien. Zie voor meer informatie over de tentoonstelling en bijbehorende activiteiten de website van het Teylers museum.
Bericht geplaatst in: nieuwtje, agenda