ASTERIX EN DE ROMEINEN

Geplaatst op 18 mei 2007 door Karin van Andel
Wat zijn de feiten en wat is fictie? Onderzoek het in het Rijksmuseum voor Oudheden.

 

Asterix en de Romeinen In het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden is de tijdelijke tentoonstelling ‘Asterix en de Romeinen’ te bezichtigen. Het is een compilatie van de eerdere tentoonstelling ‘Asterix in Europa’. Vraag je jezelf altijd al af of de Galliërs daadwerkelijk met menhirs rond liepen, of dat de stamhoofden echt op een schild werden rondgedragen? Dit is je kans!

 

De tentoonstelling bevindt zich op de eerste verdieping van het museum. De voetsporen van het hondje Idefix wijzen de weg. Je komt binnen op het dorpsplein in het Gallische dorp waar de helden Asterix en Obelix wonen. Hier maak je kennis met een aantal dorpsbewoners en leer je over hun beroep. Je krijgt ondermeer het antwoord op de vraag of de Galliërs daadwerkelijk aan schildverheffing deden.

 

 

Via een bos met everzwijnen en Gallische soldaten kom je in het Romeinse legerkamp waar een verzameling van wapens, servies en kleding is te zien. Ook is er aandacht voor het proces van Romanisering dat plaats vond in de veroverde gebieden. Te zien is dat steeds meer steden en dorpen in Europa een Romeins karakter kregen. Je kunt op verschillende plaatsen, door middel van interactieve spellen, testen hoeveel je van de Romeinen en Galliërs afweet.

rmo2.jpg

rmo1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Les Editions Albert René/Goscinny-Uderzo. © Les Editions Albert René/Goscinny-Uderzo.

 

Voor de echte stripliefhebber is er aan het einde van de tentoonstelling een leeshoek ingericht. Daar zijn alle stripboeken van Asterix & Obelix te vinden. Ook is er een collectie van de originele striptekeningen te bewonderen.

 

De tentoonstelling ‘Asterix en de Romeinen’ is tot 28 oktober 2007 te zien. Het is vooral gericht op kinderen (tot ong. 14 jaar), maar als volwassene kan je er ook prima terecht. De tentoonstelling is niet bedoeld voor schoolbezoek. Mocht je nog tijd en zin over hebben, de rest van het museum is ook zeer de moeite waard. Er zijn vaste tentoonstellingen te zien over de Egyptenaren, de Grieken en Etrusken, de Romeinen, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie en middeleeuwen.

 

Bericht geplaatst in: artikel