SCHIEDAM IN BEDRIJF. ROBERT COLLETTE FOTOGRAFEERT EEN STAD IN VERANDERING

Geplaatst op 1 juli 2016 door Redactie
Schiedam in bedrijf. Robert Collette fotografeert een stad in verandering

De wereld die Robert Collette in de jaren zestig in Schiedam fotografeert straalt optimisme uit. Te zien in het Stedelijk Museum Schiedam tot 4 september 2016.

De scheepsbouw biedt werk aan tienduizend werknemers en geldt als motor van de economie. De stad groeit. Zandwegen veranderen in snelwegen, weilanden worden woonwijken. En aan de rand van de stad gaat de nieuw wijk heel toepasselijk Nieuwland heten.

Het Stedelijk Museum Schiedam laat aan de hand van de fotografie van Robert Collette (1941-2004) zien hoe de stad er bijna een halve eeuw geleden uitzag. Tegelijkertijd geven zijn foto’s een tijdsbeeld dat verder reikt. Ze staan model voor de meeste Nederlandse steden rond die tijd.

Collette fotografeerde voor Voetbal International en won drie keer de Zilveren camera, één van de belangrijkste fotografieprijzen van Nederland. De tentoonstelling sluit aan op het themajaar Schiedammers Maken. Het Stedelijk Museum Schiedam besteedt de komende jaren volop aandacht aan de geschiedenis en identiteit van Schiedam.

Schiedam in bedrijf bevat ruim honderd foto’s, verdeeld over thema’s als arbeid, infrastructuur en vrije tijd. Doordat ze opgeblazen op de muur hangen, lijkt het alsof je als bezoeker door de vroegere stad loopt. Dat zal voor veel mensen een feest van herkenning zijn, maar biedt ook een hernieuwde blik op een stad die vol vertrouwen naar de toekomst kijkt. Schiedammers maakten de stad.

We zien mensen op de (brom)fiets naar hun werk gaan, kantorenflats en wijken in aanbouw. Maar ook ambachtslieden, het bloeiende verenigingsleven en net als in de rest van Europa de opkomende jongerencultuur. Buiten het centrum ligt het imposante schip Nieuw Amsterdam in het dok bij Wilton-Fijenoord. En Albert Heijn opent de eerste zelfbedieningszaak van Nederland.Tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers hun herinnering opschrijven en in ruil voor een cadeautje inleveren bij de kassa. Hun bijdrage wordt gescand en gaat deel uitmaken van de tentoonstelling. Iedere donderdag van 9 juni tot en met 8 september 2016 kunnen Schiedammers ook hun verhalen vertellen. Waar was je in de jaren zestig? En wat deed je? Deel het met een museummedewerker tussen 14 – en 16.00 uur. Deze persoonlijke verhalen geven de tentoonstelling extra inhoud en worden bewaard voor toekomstige projecten.

 Uit de foto’s die Collette in de jaren zestig in zijn woonplaats maakte, spreekt een flinke dosis liefde. Hij werkte bij Voetbal International, waar hij mede de toon van de Nederlandse sportfotografie zette en won drie keer de Zilveren Camera, één van de belangrijkste Nederlandse fotoprijzen. Collette werkte ook voor het maandblad van de culturele stichting de Schiedamse Gemeenschap.

Stedelijk Museum Schiedam

Robert Collette, SS Nieuw Amsterdam in dok bij de N.V. Dok- en Werfmaatschappij Wilton-Fijenoord, © Lous Collette

 

 

Bericht geplaatst in: nieuwtje