DOOR MENS VEROORZAAKTE KLIMAATVERANDERING BEGON ROND 1830

Geplaatst op 30 november -0001 door Redactie

Mensen zorgen er al ruim 180 jaar voor dat de aarde langzaam opwarmt, zo blijkt uit een nieuwe studie.

De eerste tekenen van het door de mens veroorzaakte broeikaseffect waren al merkbaar aan het begin van de industriële revolutie. Veel oceanen begonnen rond 1830 op te warmen door de uitstoot van broeikasgassen. Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De wetenschappers onderzochten de klimaatgeschiedenis van verschillende gebieden op aarde door gletsjers, groeiringen van bomen en eeuwenoud koraal te bestuderen. Ze slaagden er uiteindelijk in om het klimaat van de afgelopen vijfhonderd jaar te reconstrueren met behulp van de verzamelde gegevens en een computermodel.

Uit het onderzoek blijkt dat menselijke activiteit rond het jaar 1830 voor het eerst in verband kan worden gebracht met klimaatverandering. "De resultaten zijn duidelijk", aldus hoofdonderzoekster Nerilie Abram op nieuwssite Phys.org. "De opwarming van het klimaat waarvan we vandaag de dag getuige zijn, begon ongeveer 180 jaar geleden."


Met name oceaangebieden in de tropen en nabij de Noord- en Zuidpool begonnen in de negentiende eeuw al op te warmen. Abram is verbaasd over haar bevindingen, aangezien de wereldwijde industrialisatie rond 1830 nog geen grootste vormen had aangenomen. "De toename van broeikasgassen in deze periode was klein in vergelijking met de snelle veranderingen van nu", aldus Abram in de Britse krant The Guardian. "Het is verrassend om te zien dat het klimaat al zo sterk reageerde."

De ontdekking biedt volgens haar echter ook hoop. Mogelijk zal de opwarming van de aarde ook snel afzwakken wanneer het broeikaseffect wordt beperkt.

"Als we iets kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen te vertragen of zelfs terugdringen, zullen sommige onderdelen van het klimaatsysteem mogelijk ook snel reageren en ons daarvoor terugbetalen", aldus Abram.

Bron: NU