CHRISTIAAN HUYGENS GROOTSTE NEDERLANDSE WETENSCHAPPER

Geplaatst op 25 oktober 2016 door Redactie
Christiaan Huygens grootste Nederlandse wetenschapper
Christiaan Huygens (Den Haag, 14 april 1629 - aldaar, 8 juli 1695), in 1671 geschilderd door Caspar Netscher

Christaan Huygens is volgens vooraanstaande Nederlandse toponderzoekers de grootste Nederlandse wetenschapper ooit. Dat blijkt uit een peiling van tijdschrift Quest. 

De onderzoekers roemen de natuurkundige, astronoom en uitvinder Huygens (1629 - 1695) als "een van de vaders van de moderne fysica en wiskunde, bijna gelijk aan Isaac Newton".

Microbioloog Antoni van Leeuwenhoek werd als tweede gekozen en natuurkundige Henk Lorentz als derde. In totaal waren vijftien wetenschappers genomineerd. De enige nog levende wetenschapper op de lijst was primatoloog Frans de Waal.

De toponderzoekers kozen voor Huygens omdat hij uiteenlopende wetenschappelijke doorbraken op zijn naam heeft staan, zoals zijn theorie dat licht uit golven bestaat. Als astronoom ontdekte hij onder meer de ringen van Saturnus. Verder vond hij het slingeruurwerk uit en stond hij aan de wieg van verschillende wiskundige methoden.

Aan de peiling van Quest deden 23 wetenschappers mee die ooit zijn beloond met de NWO-Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland.

Bron: NU

Tentoonsteling Hofwijck, Voorburg
Van 7 april tot en met 20 november 2016 is op Hofwijck in Voorburg de bijzondere tentoonstelling Christiaan kijkt ! Telescopen en microscopen uit Museum Boerhaave terug op Huygens’ Hofwijck te zien. In deze tentoonstelling staan de belangrijke uitvindingen en ontdekkingen van Christiaan Huygens op het gebied van telescopen en microscopen centraal. De originele instrumenten én manuscripten van deze wereldberoemde wetenschapper zijn voor het eerst – en dat is uniek – op zijn buitenplaats Hofwijck te zien.

 Janelle Moerman, directeur van Hofwijck, vertelde bij TV West over deze tentoonstelling.

 

Bericht geplaatst in: nieuwtje