ZWEDEN VERKLAART OORLOGSHELD RAOUL WALLENBERG NA 71 JAAR OFFICIEEL DOOD

Geplaatst op 1 november 2016 door Redactie
Zweden verklaart oorlogsheld Raoul Wallenberg na 71 jaar officieel dood
Canada gaf een speciale postzegel uit ter ere van Wallenberg op 17 januari ( de datum van zijn verdwijning) 2013.

Zweden heeft de diplomaat en Tweede Wereldoorlog-held Raoul Wallenberg officieel dood verklaard. 

De Zweedse belastingdienst, die geboortes en overlijdensgevallen registreert, heeft maandag een bericht hierover in de krant Expressen bevestigd. Wallenberg, die zeker 20 duizend Hongaarse Joden heeft gered van de Holocaust, verdween 71 jaar geleden in Hongarije. De Zweedse diplomaat is mogelijk gestorven in Russische gevangenschap, hoewel het nog steeds onduidelijk is wanneer dit is gebeurd en onder welke omstandigheden.

Als 32-jarige Zweedse diplomaat werd hij naar het in maart 1944 door Duitsland bezette Hongarije gezonden. De Zweden wisten dat de Duitsers daar met deportaties van joden naar vernietigingskampen waren begonnen.

Wallenberg heeft met zijn medewerkers tienduizenden joden gered. Hij deed dat vooral door - zonder enige naturalisatieprocedure - volop Zweedse paspoorten te verschaffen. Die werden, vanwege de neutraliteit van Zweden, door de Duitsers en hun Hongaarse fascistische handlangers gerespecteerd.

In januari 1945 trokken de Russen Boedapest binnen. Vaststaat dat Wallenberg werd gearresteerd, al is minder duidelijk waarom. In 2013 claimde de Zweeds-Hongaarse schrijver Gellert Kovacs in een boek dat Wallenberg een link was tussen het verzet en de geallieerden. Wat na zijn arrestatie gebeurde, is nooit echt opgehelderd. Volgens een officiële Russische lezing zou Wallenberg in 1947 in gevangenschap zijn overleden aan hartfalen. Het kan ook een executie zijn geweest. Het is ook mogelijk dat hij nog lang in gevangenschap heeft geleefd.

Bron: De Volkskrant

Hieronder: Raoul Wallenberg Documentary Trailer
Alex Ruthizer - Executive Producer
Brad Rothschild - Director
Brian Mait - Producer

Bericht geplaatst in: nieuwtje