MENSEN EN SPULLEN UIT DE OORLOG IN HET VERZETSMUSEUM
Verzetsmuseum Junior is een permanente tentoonstelling voor kinderen vanaf negen jaar met de waargebeurde verhalen van Eva, Jan, Nelly en Henk.
In de herfstvakantie is Verzetsmuseum Junior dagelijks geopend. Je kunt er echte spullen uit de oorlog zien en mensen ontmoeten die de oorlog als kind hebben meegemaakt.
In het Verzetsmuseum Junior beleef je wat vier echt bestaande kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Hoe zag hun leven er tijdens de bezetting uit? Wat maakten ze mee? Wat waren de problemen en dilemma’s die door onvrijheid, vervolging en schaarste op hen afkwamen? En welke gevolgen hadden de keuzes en opstelling van hun ouders voor hun levens?
Eén van de personen in de tentoonstelling is Jan. Jans ouders zaten in het verzet. Tijdens de herfstvakantie is op woensdag 25 oktober Jan zelf van 13.00 tot 15.00 uur aanwezig in het museum. Dan kunnen kinderen en andere geïnteresseerden hem alles vragen over zijn ervaringen in de oorlog. Bijvoorbeeld, waarom ze bij Jan thuis een piloot in de kerk verstopten? Waarom hij moest onderduiken? En of hij het moeilijk vond om altijd zijn mond te houden?
Het Verzetsmuseum heeft veel spullen, die nog uit de oorlog komen. Op dinsdag 24 oktober van 13.00 tot 15.00 uur is de assistent-conservator van het museum aanwezig met een koffer spannende spullen uit de oorlog, die je mag aanraken Natuurlijk wordt er ook van alles over de voorwerpen vertelt. Misschien hoor je wel van wie ze waren.
Vanaf het begin van de Herfstvakantie op 15 oktober 2017 tot en met het eind van de Kersvakantie 7 januari 2018 is het elke zondag vriendinnendag in het Verzetsmuseum Amsterdam. Ben jij tussen de 11 en 15 jaar oud en kom jij in deze periode op een zondag samen met je vriendin(nen) naar het museum, dan krijgen jullie allemaal een exemplaar van het boek Meisjes in de oorlog. Natuurlijk kunnen vrienden ook een boek krijgen.
In het boek Meisjes in de oorlog lees je fragmenten uit dagboeken die tienermeisjes tussen 1940-1945 hebben geschreven. Zij woonden in Nederland of Nederlands-Indië. Sommigen zijn in de oorlog slachtoffer, bijvoorbeeld omdat ze Joods waren. Anderen zijn dochter van mensen die met de Duitsers meewerkten of juist van verzetsstrijders. Het zijn naïeve meisjes, maar ook stoere meisjes. Allemaal zitten ze midden in de puberteit.
In hun dagboekverhalen lees je bijvoorbeeld over de zoektocht naar voedsel tijdens de Hongerwinter in 1944 of over de angst tijdens een bombardement. Maar ook over gewone dingen, zoals bioscoopbezoekjes. Door het boek krijg je een mooi beeld over het leven van gewone meisjes in een ongewone tijd.
De actie geldt zolang de voorraad strekt. Op onze www.verzetsmuseum.org zie je of de actie nog loopt.