DE TWEEDE WERELDOORLOG IN 100 FOTO’S

Geplaatst op 22 augustus 2020 door Redactie
De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s
Duitse propagandafoto. Leden van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD) marcheren in een Nederlands polderlandschap naar hun werk. Foto uit besproken boek.

Confronterende en aangrijpende beelden uit het publiek domein.

De foto’s in het boek zijn ingezonden door het publiek en provinciale werkgroepen. Een bijzondere benadering van dit onderwerp. Een jury heeft daaruit honderd foto’s voor het boek gekozen. Bij een aantal foto’s staan quotes van juryleden, omdat de foto’s hen bijzonder aanspreken. De foto’s zijn onderverdeeld in vijf thema’s:

* militaire strijd, oorlogsgeweld en bevrijding;
* overheersing, collaboratie en aanpassing;
* uitsluitingen vervolging;
* verzet en repressie en
* dagelijks leven.

Overigens gaat het in dit boek niet alleen om de oorlog in Nederland, maar ook in Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen.

Erik Somers en Laurien Vastenhout schreven het verhaal bij de foto's. Ze "duiden de historische context". Zij vinden het van belang om kritisch naar foto’s te kijken, vooral omdat fotografie als historische bron zijn beperkingen heeft. Foto’s zijn vooral momentopnames. De teksten zijn helder en direct en geven een duidelijk tijdsbeeld. Soms zijn de beelden confronterend of aangrijpend. Het boek voegt zeker iets toe aan de al bestaande omvangrijke literatuur over Nederland in de Tweede Wereldoorlog. 

Erik Somers en Laurien Vastenhout
De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s
Uitgeverij Wbooks.
In samenwerking met NIOD (Instituut voor oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies), Platform WO 2 en 75 jaar vrijheid.
ISBN 978 94 625 83672
€ 22,95

 

Bericht geplaatst in: boekrecensie