EXPOSITIE EN PODCAST ALEXINE TINNE

Geplaatst op 23 mei 2022 door Redactie
Expositie en podcast  Alexine Tinne
Alexine Tinne te paard in Haagse Manege, fotograaf Maurits Verveer, collectie Rijksmuseum, Nationaal Archief en Koninklijke Verzamelingen.

Het Haags Historisch Museum brengt een expositie en podcast over het avontuurlijke leven van fotograaf en ontdekkingsreiziger Alexine Tinne.

In het Haags Historisch Museum is tot en met 12 juni 2022 de tentoonstelling 'Alexine Tinne, fotograaf – haar wereldbeeld' te zien. Er is ook een podcast over het avontuurlijke leven van Alexine Tinne (1835-1869). Deze Haagse dame werd wereldberoemd als ontdekkingsreiziger en was een belangrijke pionier in de begintijd van de fotografie in Nederland.

Drieluik over het bijzondere leven van Alexine
De podcastserie bestaat uit drie delen. Het eerste deel focust zich op de jeugd van Alexine Tinne in de hofstad. Ze groeide op in een statig pand aan het Lange Voorhout, kreeg thuisonderwijs, leerde paardrijden, maakte reizen met haar ouders en bezocht menig feest in hofkringen. Alexine genoot van het chique leven, maar droomde ook over onbekende gebieden. Ze bestudeerde landkaarten en boeken uit de Koninklijke Bibliotheek.

Foto rechts: Alexine Tinne (1835-1869). Circa 1859-1861 gefotografeerd door Robert Jefferson Bingham (1825-1875), Parijs. Bron: Wikipedia.

Het tweede deel verhaalt over haar reislust en de plekken die ze bezocht. In eerste instantie Italië, later onder andere Egypte en het Midden-Oosten. Alexine Tinne en haar moeder waren de eerste westerse vrouwen die in 1862 Centraal-Afrika bezochten. Maar vooral Egypte stal haar hart. Ze zou nog vaak terugkeren en lange tijd in Caïro wonen.

De podcast wordt afgesloten met een deel over fotografie in de negentiende eeuw. Alexine was de eerste vrouwelijke fotograaf in ons land, en een goede ook. Ze had internationale contacten, zoals met de Britse fotograaf Francis Frith, introduceerde nieuwe genres en experimenteerde met verschillende technieken. Op haar reizen in Afrika werkte ze samen met lokale fotostudio’s.

Tijdens een van haar reizen in de Sahara kwam Alexine Tinne op 33-jarige leeftijd om het leven door een roofoverval op haar karavaan. Tijdens haar leven was Alexine al wereldberoemd om haar ontdekkingsreizen, tegenwoordig gaat de aandacht ook uit naar haar unieke bijdrage aan de vroege fotografie.

Bekende actrices
Aan de podcast werkten bekende actrices mee: Jennifer Hofman vertelt het verhaal, Anna Drijver kruipt in de huid van Alexine en Jacqueline Blom is Henriëtte, Alexines moeder. De serie is geproduceerd door Goeie Ouwe Koeien, in samenwerking met Thomas Hoonhout, die de edit en het sounddesign verzorgde. De podcast wordt aangeboden via Apple Podcast en Spotify.

De tentoonstelling in het Haags Historisch Museum biedt een compleet overzicht van het fotografisch oeuvre van Tinne en is tot stand gekomen in samenwerking met fotograaf Dagmar van Weeghel en Maartje van den Heuvel, conservator fotografie van de Universiteit Leiden. 

Haags Historisch Museum
Korte Vijverberg 7
2513 AB Den Haag
Klik hier om naar de podcast te gaan

Van 11 december 2021 t/m 12 juni 2022 presenteert het Haags Historisch Museum de tentoonstelling Alexine Tinne, fotograaf - haar wereldbeeld. Alexine Tinne (1835 – 1869) was in de negentiende eeuw wereldberoemd als ontdekkingsreiziger. Ze was ook een van de belangrijkste pioniers uit de begintijd van de fotografie in Nederland. Nieuw onderzoek naar haar leven en werk is aanleiding voor een herwaardering van de fotografie van deze eigenzinnige ‘Haagse dame’. Tijdens haar verblijf in Noord-Afrika legde ze zich toe op portretten van haar Nederlandse, mediterrane en Afrikaanse reisgenoten, haar ‘nieuwe familie’.


Bericht geplaatst in: nieuwtje