OMSTREDEN HITLERFILM SNEL IN NEDERLANDSE BIOSCOPEN

Geplaatst op 13 september 2006
A-Film heeft de omstreden Duitse film Der Untergang, die vertelt over de laatste dagen van Adolf Hitler, aangekocht. Dat heeft directeur San Fu Maltha bekendgemaakt.
Distributeur A-Film heeft de omstreden Duitse film Der Untergang, die vertelt over de laatste dagen van Adolf Hitler, aangekocht. Dat heeft directeur San Fu Maltha bekendgemaakt. Het is zijn bedoeling de film snel na de Duitse première eind september in de Nederlandse bioscopen uit te brengen.

Der Untergang - Hitler und das Ende des Dritten Reichs heeft al voordat de film in de bioscoop te zien is flink wat stof in Duitsland doen opwaaien. De 63-jarige acteur Bruno Ganz speelt volgens critici zijn rol zo goed dat sommigen vrezen dat het publiek straks menselijke en sympathieke trekjes ontwaart in de man, die verantwoordelijk is voor de dood van tientallen miljoenen mensen.

Regisseur Oliver Hirschbiegel baseerde zijn film op talloze ooggetuigenverslagen over het leven dat Hitler vanaf eind februari 1945 leidde in de benauwde bunkers in de Duitse hoofdstad Berlijn. Hij en zijn vriendin Eva Braun pleegden er op 30 april zelfmoord.

Het scenario van de film baseert zich onder meer op de verhalen van Traudl Junge, de twee jaar geleden overleden secretaresse van Hitler en baron Freytag von Loringhoven, die toentertijd kind aan huis was in de bunker.

Der Untergang is de eerste grote Duitse productie over de ondergang van Hitler. Andere films over die dagen waren bijvoorbeeld films met de Britse Hitlers, Alec Guinness in The last Ten Days (1972) en Anthony Hopkins in The Bunker (1981).

Regisseur Hirschbiegel deed eerder al flink wat stof opwaaien met zijn veel bekroonde film Das Experiment (2001). De productie baseerde zich op een waar gebeurd psychologisch experiment waarbij een groep vrijwilligers wordt opgedeeld in gevangen en gevangenbewaarders. Binnen een paar dagen beginnen de bewaarders zich als beesten te gedragen.

Bron: ANP / NOVA
Link:
http://www.novatv.nl/index.cfm?fuseaction=nieuws.details&kolumn_id=5256
Bericht geplaatst in: nieuwtje