INTERNETTERS BREKEN 2DE NAZI-CODE

Geplaatst op 22 maart 2006
Een groep online enthousiastelingen is erin geslaagd de tweede van een reeks versleutelde codeberichten te kraken die verstuurd zijn door naziduikboten in de Tweede Wereldoorlog.
Een groep online enthousiastelingen is erin geslaagd de tweede van een reeks van drie versleutelde codeberichten te kraken die verstuurd zijn door naziduikboten in de Tweede Wereldoorlog.
 
Het betreft wederom een boodschap die door middel van de roemruchte Enigma M4 codeermachine zeer zwaar is versleuteld. Door de rekenkracht van hun aan internet gekoppelde computers op de codes los te laten, kunnen de berichten één voor één worden ontcijferd. De tweede codeboodschap leverde, vrij vertaald, de volgende tekst op:
Niets gevonden op de koers van het konvooi op 55 graden. Ik ga nu naar het opgedragen kwadrant. De plaats van het kwadrant is AJ 3995. De wind is zuidoost, kracht 4, toestand van de zee 3, 10/10 bewolkt, barometer 1028 millibar en stijgend, mist, zicht 1 zeemijl.
Het tweede codebericht is beduidend minder dramatisch dan het eerste, dat werd verstuurd na een aanval van de geallieerde strijdkrachten met dieptebommen. Er is nu nog één bericht over, maar volgens de initiatiefnemers van het ontsleutelingsprogramma zal ook deze laatste boodschap zeker gekraakt kunnen worden.
 Links
Bron:{mosbookmarks:bm=864}

Bericht geplaatst in: nieuwtje