SYMPOSIUM: ‘CULTUUR EN NATUUR.

Geplaatst op 13 april 2006
Op woensdag 26 april organiseren de alumnivereniging VOGeL en Leidschrift een symposium over het thema ‘Cultuur en natuur’.
Op woensdag 26 april organiseren de alumnivereniging VOGeL en Leidschrift een symposium over het thema ‘Cultuur en natuur’. Sprekers zijn onder andere Peter Hoppenbrouwers, Athonie Heidinga en Peter Boomgaard. Lokatie: Lipsiusgebouw, zaal 003, Cleveringaplaats 1, Leiden. Tijd: 16:00-18:00, na afloop zal er gelegenheid zijn om een drankje te drinken. Iedereen is van harte welkom. Aanvullende informatie vindt u op
Congres: ‘Energy and innovation in world-historical perspective’
Zaterdag, 10 juni 2006
Tijdens dit congres zal het energieprobleem zal door internationaal gerenommeerde wetenschappers en vanuit de politiek in wereld-historische context worden benaderd. In de lezingen zal onder andere worden stilgestaan bij de energiesystemen in de vroegmoderne tijd, de unieke rol van Europa in de Industriële Revolutie, de gevolgen van de ongekende stijging in energieconsumptie in de 20ste eeuw en zowel nationale als internationale energiepolitiek. Sprekers zijn: Paolo Malanima (University of Naples), Joachim Radkau (University of Bielefeld), John McNeill (Georgetown University), Victor Sergeev (University of Moscow), Pieter Boot (Ministery of Economic Affairs, The Netherlands) and Coby van der Linde (Clingendael Institute).
 Cultuur en natuur. Geschiedenis van de mens en zijn leefomgeving
Themanummer Leidschrift, Jaargang 21, nummer 1 (2006)
Leidschrift heeft een nummer uitgebracht dat samengesteld is rond het thema ‘cultuur en natuur’. De auteurs van de artikelen is gevraagd om een bijdrage te leveren over de wisselwerking tussen de mens en zijn leefomgeving of milieu in verschillende tijdperken van de geschiedenis. Door de wisselwerking centraal te stellen, werd voorkomen dat de artikelen eenzijdig over de vooruitgang van de menselijke technologie of over milieuproblematiek zouden handelen. Er is ook gezocht naar een evenwichtige verdeling van de artikelen over de verschillende tijdperken en de verschillende aspecten (klimaat, waterbeheersing, bosbouw et cetera) van het onderwerp. In de inleiding – online te lezen – brengt Henk van Zon de uiteenlopende bijdragen samen onder de noemer ‘milieugeschiedenis’.
Auteurs
- Henk van Zon: Milieugeschiedenis, begripsbepaling en tussenstand (gratis te downloaden)
- Graham Shipley: Landscapes of the ancient Peloponnese. A human-geographical approach
- Anthonie Heidinga: Mens en klimaat in de droge tiende eeuw
- Chloe Deligne: Stedelijke economie en ecologie. Waterbeheer in Brussel en omgeving (1000-1700)
- Peter Boomgaard: Zeven eeuwen confrontaties tussen mens en tijger
- Alicia Schrikker: Grenzen aan de beschaving. Jacques Fabrice van Senden en de ontwikkeling van het achterland van Trincomale op Ceylon in 1786
- Pim Kooij: Op zoek naar levende natuur
- Donald Hughes: Nature and culture in the Pacific islands
- Jan Oosthoek: Thema’s uit de Britse bosgeschiedenis
Voor meer informatie:
www.leidschrift.nl

Bericht geplaatst in: nieuwtje