AVOND VAN DE GROTE GESCHIEDENISQUIZ

Geplaatst op 13 april 2006
De Avond van de Grote Geschiedenis Quiz, presentatie: Jan Tromp
Uitzending:maandag 17 april, 20.25-21.55 uur, NPS Nederland 3
Andere Tijden, de Volkskrant en het Historisch Nieuwsblad organiseren voor de vijfde keer de Grote Geschiedenis Quiz, waarvan de finale op tweede Paasdag wordt uitgezonden op Nederland 3. In de uitzending neemt een groep 'prominente' Nederlanders het op tegen de groep ‘kenners’ die zich na een selectieronde in de Volkskrant wisten te plaatsen voor de finale. Uiteindelijk zal één deelnemer worden uitgeroepen tot winnaar van de Grote Geschiedenis Quiz. In de uitzending veel bijzonder en vaak nog nooit vertoond archiefmateriaal.
Dit jaar behoren minister Alexander Pechtold en cineast en beoogd politicus Eddy Terstall (Hufters & Hofdames, Simon) tot de deelnemers, net als oud-sportverslaggever Kees Jansma en actrice Inge Ipenburg (o.a. GTST). Tot de kanshebbers mag zeker publicist en historicus Paul Scheffer worden gerekend. Net als in voorgaande jaren wordt de quiz gepresenteerd door Volkskrant journalist en Amerika correspondent Jan Tromp.
Twintig geschiedeniskenners worden geselecteerd door de Volkskrant. De krant plaatst een voorronde die ook via de website www.ggq.nl kan worden gemaakt. Nieuw dit jaar is dat ook het Historisch Nieuwsblad de voorronde plaatst. De beste twintig inzendingen worden geselecteerd voor deelname aan de finale op Tweede Paasdag. Bezoekers van de website kunnen hier vast oefenen door online tegen elkaar een quiz te spelen met vragen van voorgaande afleveringen en door de redactie toegevoegde vragen.
De TV-quiz bestaat uit drie rondes. In de eerste, met 12 meerkeuzevragen, doen alle 40 finalisten mee. Daarvan kwalificeren zich zes voor de 2e  ronde: drie kenners en drie prominenten. Zij spelen de 2e ronde in duo’s van één kenner en één bekende Nederlander. De twee leden van het winnende team spelen de derde ronde, de finale. Opvallend aspect aan de quiz is het grote aantal visuele vragen.
Een jury van drie historici (schrijfster Nelleke Noordervliet, de Utrechtse hoogleraar Maarten van Rossem en NIOD-directeur Hans Blom waakt over de gang van zaken.
De quiz ging in 2001 van start met de bedoeling te laten zien dat geschiedenis leuk en spannend kan zijn. Met succes, want het eerste programma trok bijna een miljoen kijkers en schaarde zich onmiddellijk in het rijtje van de ‘traditionele’ kennisquizzen op Nederland 3: Het Groot Dictee der Nederlandse Taal en De Nationale Wetenschapsquiz.
Bericht geplaatst in: nieuwtje